hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

«Міжморський» виклик для Дуди

Сучасний світ часом підкидає політикам виклики навіть у питаннях, де вони почувають себе доволі впевнено. Тому розвиток подій навколо Балтійсько-Чорноморської ініціативи Анджея Дуди може бути дещо несподіваним для польського президента.

Сама ідея домінування на просторі між Балтикою та Чорним морем для офіційної Варшави новою не є, вона поставала ще у міжвоєнний період. Інша справа – наскільки ефективно ця амбітна концепція може бути реалізована в сучасних умовах, чи зможе бути нове вино національних інтересів налито до старих геополітичних міхів.

Партія «Право та справедливість» нині повністю контролює владу у Польщі, і це може спричинити у її лідерів запаморочення від успіхів. «ПіС» має намір, з одного боку, підвищити добробут поляків, використавши результати економічного зростання останніх років, з іншого – продемонструвати Європі самостійну зовнішню політику, довівши, що курс «Громадянської платформи» на постійний діалог з Берліном більше не є стратегічним вибором польської зовнішньої політики. І прагнення створити Балтійсько-Чорноморський союз, озвучене Анджеєм Дудою після вступу на президентську посаду, є вагомим підтвердженням цих планів.

Варшава намагається конкурувати з Берліном та Парижем за право впливати на європейську зовнішню політику. Щоправда, реалізація її «міжморських» амбіцій в сучасних реаліях виглядає проблематичною. Річ у тому, що країни Центральної та Східної Європи мають різне бачення перспектив власного розвитку та різних зовнішньополітичних патронів. Тому далеко не очевидним є їхнє прагнення підтримати Польщу у прагненні посилити свій вплив на континенті. Звісно, адміністрації Дуди було б вигідно заручитися підтримкою Сполучених Штатів, проте зараз такий сценарій виглядає не надто реалістичним. Та й всередині Вишеградської четвірки забагато розбіжностей, а без консолідації центральноєвропейського квартету говорити про реалізацію більш масштабних планів не випадає.

Дозволю припустити, що коріння проблем – у обмеженості ініціативи Анджея Дуди країнами, які входять до складу ЄС. Тим часом Україна, Білорусь, Молдова, Грузія не отримали пропозицій щодо співпраці на Балтійсько-Чорноморській дузі, хоча ці пострадянські республіки спроможні бути не лише реципієнтами допомоги, але і контрибуторами досвіду у чутливих для Міжмор’я питаннях. Зокрема – у питанні протистояння з Росією, яка, з огляду на розвиток подій на Близькому Сході, ставатиме все більш агресивною.

Польща має непогані шанси посилити власні позиції у європейській політичній лізі, але їй доведеться для цього враховувати реалії гібридної війни, яка триває у Європі. На «кривавих землях» — важливій частині Міжмор’я – багато чутливих тем, які можуть послабити демократичний розвиток цієї частини Старого Світу. І Варшаві потрібно буде продемонструвати відповідну якість зовнішньої політики. Під час запланованого на 15 грудня візиту до Києва Анджей Дуда матиме нагоду засвідчити її наявність під час переговорів з Петром Порошенком.

Источник

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU