hronika.info
Дмитрий Добродомов
Все статьи автора
Мнения

Уряд Яценюка: піде чи його «підуть»?

Діючий Уряд на чолі з Прем\’єр-міністром повинен піти у відставку, оскільки він лобіює інтереси олігархів, покриває корупцію та саботує реформи

Такі дії призвели до того, що знизили рівень довіри українців до Уряду Яценюка до нульової позначки.

Пригадуючи обіцянки Уряду, який обіцяв рухатись шляхом деолігархізації, маємо сьогодні зовсім іншу картину. Усе виглядає з протилежністю до навпаки: в Кабміні підтримують олігархів і про жодну деолігархізацію не йде мова. Це перше, що має бути причиною їхньої відставки.

По друге, пригадуємо, що Уряд повинен був рішуче боротися з корупцією. Натомість ми скрізь і всюди говоримо про корупцію на держпідприємствах – а вона має величезний розмах – то потрібно з\’ясувати, куди поділися гроші, хто до цього причетний.

Мене цікавить, яким чином під крилом Яценюка нинішній «постмайданівський» МОЗ 90 мільйонів гривень для ОХМАТДИТУ протягнув у фірму «Саші-Стоматолога» – сина Януковича. А саме про це повідомив із трибуни ВР мій колега Олег Мусій.

Мене цікавить, якими є результати розслідувань фактів щодо корупції у Міноборони. Нагадаю, ще у жовтні на Антикорупційного комітеті був представлений звіт Рахункової палати про грабунок українських військових, коли через старі схеми часів Януковича замість бійців vip-квартири отримали генерали. А в результаті оборудок із житлом держава зазнала збитків на 117 мільйонів.

Врешті, ми так жодного разу не почули вичерпної відповіді Яценюка на звинувачення щодо корупційних схем в Уряді на 7,6 млрд гривень, про які ще навесні 2015 заявив тепер уже екс-голова Держфінінспекції Микола Гордієнко. Самого Гордієнка після цього звільнили, але де зараз фігуранти цих оборудок? Чи звільнено бодай когось, причетного до мільярдного грабунку держави?

Сьогоднішня заява Міністра економічного розвитку та торгівлі Айвараса Абромавичуса та його рішення піти у відставку також є кричущим фактом, що цей Уряд лобіює відверту корупцію та в стилі старої влади займається лише тим, що встановлює контроль над державними грошима.

По третє, Уряд гальмує реалізацію реформ, які ж сам і починає. Ми всі підтримуємо реформу децентралізації, а Кабмін уже сьогодні її фактично заблокував. А антисоціальний бюджет взагалі ставить хрест на фінансовій базі об\’єднаних громад. Не кажужи вже про те, що недовіру Уряду висловили вже 11 обласних рад.

Якщо такі реформи починаються і саботуються одночасно, це означає або не фаховість, або небажання їх проводити.

Тож, як і раніше, я і мої колеги з «Народного контролю» наполягаємо: Уряд Яценюка має піти у відставку – у повному складі! Усі міністри! Без винятку! Так, нам зараз хочуть замилити очі декоративною і показовою заміною кількох міністрів! Але що це дасть? Нічого!

Тому лише повна відставка, якій має передувати звіт згідно регламентованій процедурі. І це має бути не чергова «ода» собі найдорожчим, яку чули у грудні, а детальний звіт із аудитом усіх міністерств, роботи держпідприємств, де «відкати» і «договорняки», як і раніше, вирішують усе.

Зараз Прем\’єр звично шантажує як Парламент, так і всю країну розвалом коаліції та перевиборами. Триває політична, підкилимна боротьба за своє крісло. Натомість ми вимагаємо лише дотримання процедури, вимагаємо обов\’язкового звіту, адже є чітке розуміння: якщо країною і надалі керуватимуть ці псевдореформатори і корупціонери – буде катастрофа.

Та для цього потрібна сміливість. Сміливість публічно озвучити свої провали, визнати себе неспроможним відповідати суспільним запитам. А відтак особисто винести на розгляд ВРУ питання про вотум довіри до себе і до Уряду.

Тож якщо і цього разу фракції «поведуться» на шантаж, виведуть на перше місце закулісні домовленості та інтереси своїх годувальників-олігархів- то вся відповідальність за безлад у країні в однаковій мірі лежатиме і на них.

Але, ані Премʼєру, ані фракціям не варто забувати: де завершується довіра, закінчується і терпіння. А свій рік індульгенції перед українцями Уряд уже вичерпав.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU