hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Україна влітає в політичну весну

Політична криза, яку спровокувала заява про відставка міністра економічного розвитку та торгівлі Айвараса Абромавичуса, не може бути вирішена шляхом імітації бурхливої діяльності. Це повинні зрозуміти усі основні політичні гравці

Почну з непопулярного: справа – далеко не у прізвищах, а у принципах. В Україні склалась усталена практика експлуатації державних підприємств в інтересах представників партії влади. Парадоксальним чином ці персони можуть залишатися на своїх місцях навіть після революційних подій. Наскільки це нівелює результати Революції Гідності? Для суспільства – не надто, проте добре демонструє моральні якості окремих політиків.

Нинішня владна команда, яка взяла на озброєння тактику коаліційного печворку, не зуміла виконати, можливо, найголовніше для себе завдання: вона не продемонструвала суспільству, що кардинально відрізняється від своїх попередників. Триває превалювання приватних інтересів над державними, і в умовах, коли країна переживає затяжну багаторівневу кризу, збереження подібних підходів спроможне поховати Україну не гірше російської агресії. Дії українських політиків раз по раз наче підкреслюють актуальність тверджень російських офіційних осіб про нашу державу як failed state (державу, що не відбулась).

Заяви про повернення до лав Кабінету Міністрів чотирьох його членів не вирішують проблеми взаємодії уряду та парламентської коаліції. Збурювач спокою Абромавичус повертатися на урядовий корабель наміру не має. Четверо «мушкетерів» з міністерськими портфелями обумовили свою готовність повернутися низкою вимог, виконання яких на сьогодні не очевидне. Навряд чи коаліція та конкретно фракція «БПП» спроможні відмовитися від призначення першого віце-прем’єра та віце-прем’єра з питань євроінтеграції виключно заради забезпечення спокою Арсенія Яценюка.

Власне і в лавах коаліції нема єдності. «Блок Петра Порошенка» лихоманить, лави фракції залишають досить яскраві політичні персонажі. «Народний фронт» окопався з огляду на власний рейтинг та буде чіплятися за нинішнє парламентське скликання і власних представників в уряді. «Самопоміч» видає заяви в стилістиці опозиційної риторики, і вже внутрішньо готова залишити лави коаліції. Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко в компанії Григорія Немирі і – несподівано – Валентина Наливайченка проводить переговори у Вашингтоні, не без підстав вважаючи, що кадрові питання в українській владі можна вирішувати і за океаном. На що спроможна подібна коаліція? На серйозні зміни у методології власної роботи? А за рахунок чого?

Найбільш ефективним антикризовим сценарієм сьогодні видається розпуск коаліції, відмова від квотного принципу призначення не лише до уряду, але й на посади на державних фінансових потоках, та якісні зміни у роботі парламенту. Проте його склад та 14 місяців роботи не дають підстав для оптимізму. Україна на високій швидкості влітає у гарячу політичну весну.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU