hronika.info
Тарас Чорновил
Все статьи автора
Мнения

Навіщо Україні дострокові парламентські вибори?

У Саакашвілі є одна погана звичка — сидіти в шикарних дорогих ресторанах і проводити там свої переговори. Якщо буде якась інформація, що депутат такий-то, який поки що ніде не засвітився, обідав із Саакашвілі, можна припустити, що він кандидат на вихід. Або ж той, хто говоритиме про підтримку платформи, яку створює Саакашвілі

Взагалі, нова сила Саакашвілі дуже швидко нарощує свої рейтинги. Недавно чув опитування, ще до Харківского форуму, коли ще не було ніякого натяку на політичну партію, 11% заявили, що готові за неї голосувати. Зараз ця політична сила іде до свого піку, який може становити порядка 25% по пропорційній частині. Це дуже багато для старту. Водночас тих 25% може бути й вершиною. Дійшовши до неї, ця політична сила із літа-осені почне дуже швидко здуватися. Якщо не ввійде у виборчу компанію і не конвертує свій рейтинг у депутатські місця, то досить скоро виявиться на узбіччі. Вони ж працюють на популізмі, а він дуже гарно грає на короткочасну дистанцію. І тому люди, які належать до кола впливу і до майбутнього цієї партії — роблять цілий ряд жорстких дій з тим, щоб прискорити вибори. Це відповідні заяви, дестабілізація ситуації.

Треба віддати належене, що Арсеній Яценюк своїми заявами, ультиматумами і провокаціями тільки прискорює цей процес. Його хочуть відправити у відставку, а в нього ультиматум — «ми тоді розвалимо коаліцію». Із двох боків йде підштовхування до виборів, в яких більше зацікавлена нова сила Саакашвілі. В тому числі депутат Єгор Фірсов, який гарантовано буде в доброму прохідному місці нового списку. Для нього буде добре, якщо ближче до тої дати його позбавлять депутатського манадата і він увійде ще як гонимий і переслідуваний.

Треба розуміти, що в Порошенка теж є межа терпіння через події у власній фракції. Для нього визначальними є голосування за зміни до Конституції. На них завязано дуже багато. Перше — це взагалі реформи, можливість у країні щось зробити. Якщо не буде переатестації суддів, це означає, що судова гілка влади ще більше закриється в собі і ще більше буде нахабно себе поводити. З другого боку міжнародні зобов\’язання і по судовій реформі, і по децентралізації, і по Мінському процесу. Все це саботується і в якийсь момент Порошенко може дати відмашку і дати згоду на дострокові вибори.

Друга підстава, коли можуть оголосити перевибори — це відставка Кабміну. Але на новий уряд голоси можуть не знайтися. Досі нема навіть озвученого імені нового прем\’єра, яке могло б набрати 226 голосів. Ніхто не озвучує, навіть експертне середовище.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU