hronika.info
Богдан Яременко
Все статьи автора
Мнения

Чому влада не добирає людей, здатних забезпечити розвиток?

Все має свій початок… Я не спілкувався з Юрієм Сергеєвим з часу нашої зустрічі в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в грудні 2015 року. Тому не можу знати причин, які спонукали його зробити оголошення про вихід на пенсію

Абсолютно очевидно, що в творчому плані Юрій Сергеєв не схожий на пенсіонера — адекватне, свіже, елегантне мислення, відточена до максимуму професійна майстерність, впізнаваність і навіть популярність. Ніщо не свідчить про те, що до виходу на пенсію його міг схилити стан здоров»я (про це, звісно, рідко говорять вголос, але світ настільки вузький, що і приховати щось було би дуже важко).

Отже, найбільш вірогідно, це щось інше.

Можна припустити, що провівши понад 10 років поза межами України Юрій Сергеєв не зміг «влитися» в життя української політики. Або не сприйняв правила гри. Або не захотів грати в ігри під орудою людей, чиї професійні, а головне — моральні якості, нижчі, ніж його особисті.
Юрій Сергеєв людина дуже недурна, а в цьому випадку краще навіть сказати — дуже розумна.

Тому, цілком можливо, він і не чекав, поки його долю вирішать кілька пацанчиків, які під орудою відвертого бариги вдають з себе зовнішньополітичних ів: припускаю, що він міг створити собі який-небудь «запасний аеродром», на якому за певний час благополучно та безпечно приземлиться.

А може бути, що йому банально нічого не запропонували. Жодної посади. А могли навіть і не запросити на розмову про його майбутнє. Просто проігнорували. Це тепер нормально в нашій зовнішньополітичній системі — не назвали ідіотом за сумлінне виконання обов»язків — і вже добре. Такі тепер часи. Зрештою не Сергеєв перший. Непотрібними на службі впродовж останніх двох років виявилися щонайменше пару десятків професійних послів (хоча і замінити їх, як виявилось, теж нормально не змогли). Особливо непотрібними, однак, виявляються ті, хто все життя залишався не чиїмось «представником» на державній службі, а хто просто, щиро і самовіддано працювали на державній службі. Людей, які не лише знають різницю між «служити» і «прислужувати», а тим більше, які організовують за цим принципом свій робочий простір, тепер серед діючих дипломатів можна перерахувати на пальцях однієї руки.

Та зрештою, це і не важливо — чому Юрій Сергеєв вирішив піти.

Важливий інший висновок — такі люди, як Сергеєв, нині не потрібні на державній службі. Те, що прийнято в силу звички називати українською владою, не відчуває потреби у професійних послугах таких людей. Їх не цінують, їх не бережуть, за них не тримаються. Це, до речі,одна з причин, чому нинішня влада і сама довго не втримається, — розумних відданих справі людей в ній стає щодня менше, а ось невсипуще око різних «смотрящіх» чи вже «увідівших» пильнує ще більше. Отже влада хоче красти, як завжди або й більше, але не добирає людей, які були би здатні забезпечити розвиток. Це, звісно, абсурд.

Тому Юрій Сергеєв цілком слушно повторив філософську сентенцію — все має свій початок, і все має свій кінець.

Це, звісно, не кінець біографії та робочої діяльності Юрія Сергеєва. Навіть пропозиція Майдану закордонних справ залишається в силі.

Але це кінець епохи. Добігає кінця період безвідповідального непатріотичного владарювання та політики. Дехто називає її олігархатом, хтось другою українською республікою.

А далі — все лише тільки починається.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU

Добыча полезных ископаемых на морском дне является экономической необходимостью или опасностью?

OSHU

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя

OSHU