hronika.info
Тарас Чорновил
Все статьи автора
Мнения

Порошенко та НАБУ: зрада відкладається?

Стосовно сьогоднішньої зустрічі Петра Порошенка з курівництвом НАБУ. Уже почали сипатися оцінки: «приїхав Кононенка вигороджувати». Я проглянув саму трансляцію та співставив із хронометражем заходів — панове, цього разу «зрада» відкладається

Усе в порядку: прийняття присяги силового підрозділу НАБУ, а після того в прямому ефірі нарада з керівництвом Агенства на дуже виважені теми, щодо яких співпраця Президента й НАБУ не може викликати застережень, а навпаки є необхідною. Властиво йдеться про три теми.

Перша — це законодавче забезпечення роботи НАБУ. Там було кілька відмінних позицій. Щодо деяких є спільна думка, як, наприклад, стосовно необхідності завершити процедуру ліквідації депутатської недоторканності та обмеження суддівської в контексті реформи судоустрою, те саме й щодо законодавчого врегулювання забезпечення діяльності НАБУ.

Були пару тем, щодо яких прозвучала відмова. Зокрема, стосовно пропозиції когось із представників НАБУ законодавчо врегулювати право НАБУ на позасудові рішення з тих питань, які, згідно Конституції, належать до виключної компетенції суду. Ще одна несприйнята пропозиція — поширити на НАБУ право самостійно здійснювати ряд особливих форм отримання інформації як, наприклад, прослуховування телефонних розмов, «наружка» тощо.

Позиція Порошенка: розширення кола суб\’єктів таких дій — порушення прав людини, тому треба використовувати механізми діючих силових структур або звернення до інших суб\’єктів законодавчої ініціативи, наприклад, депутатів. Думаю, що в цій сфері співпраця коректна: президент володіє, за Конституцією, законодавчою ініціативою, а НАБУ — ні.

Друга сфера обговорена на нараді — міжнародна співпраця. Відзначалося, що сам керівник НАБУ вже вибудовує такі контакти, але для масштабних проектів, як, наприклад, для співпраці з ФБР, домовленості мають здійснюватися на вищому рівні. Оскільки міжнародні відносини належать до конституційної сфери відповідальності президента, то тут теж нема проблем.

А тепер про те, що цікавить усіх тих, хто не вдається в юридичні тонкощі, а шукає «жарених пиріжків». Оскільки спілкування в політиці, як і в дипломатії, передбачає необхідність уникати прямолінійних фраз, то іноді істину треба шукати між стрічками.

Враховуючи особливості висловлювань Президента, наступні його фрази навіть дуже прямолінійні: «Ніхто в країні не застрахований від того, щоб опинитися в полі зору прискіпливої уваги детективів Бюро, і жодні зв\’язки не дадуть ані індульгенції, ані захисту корупціонерам», «Вже за перші дні, перші тижні своєї роботи довели, що для НАБУ не існує ні закритих сфер, ані недоторканних осіб, ані широких зв\’язків». Це сказано демонстративно перед пресою. Ви що хотіли, щоб він прямо попросив їх якнайприскіпливіше дослідити звинувачення проти Кононенка?

Не має Президент повноважень робити доручення детективам НАБУ. Але кілька чітких рекомендацій тут прозвучало. Найперше стосовно «жодних зв\’язків та індульгенцій». Тому я, загалом сприймаю цю нараду, як подію доволі знакову та зі знаком плюс.

А стосовно вже згаданого хронометражу, то відразу ж після завершення публічної наради Порошенко від\’їхав (це з журналістських репортажів), а голова НАБУ після короткого прощання відразу ж вийшов до преси для брифінгу.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU

1 комментарий

олег 09.02.2016 в 20:24

Порошенко забороняючи прослуховувати телефони корупціонерів показує на чий він стороні.

Ответить

Комментарии закрыты.

Оставить комментарий

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.