hronika.info
Олег Панфилов
Все статьи автора
Мнения

Чи допоміг Путіну подарунок Папи Римського?

Зустріч у гаванському аеропорту була закритою, але «ватники» точно знають, що Папа стояв на колінах та благав про пощаду

Повідомлення російських агентств були схожі на зведення з фронту – кожну хвилину вони повідомляли: от патріарх Кирило йде в аеропорт, ось – проводжають його митрополити з архімандритами махають руками, ось – патріарх сідає в величезний літак ІЛ-86 державного авіапідприємства «Росія», ось – він прилетів в аеропорт імені Хосе Марті і його зустрічає глава кубинських комуністів Рауль Кастро. І так далі.

Було відчуття, що від зустрічі Володимира Михайловича Гундяєва з Хорхе Маріо Бергольо залежить мир і благополуччя Володимира Володимировича. І самого патріарха Кирила, який ще кілька років тому називав католиків «єретиками» і стверджував, що «існує тільки одна церква – єдина свята соборна і апостольська, та, що нині і є православ\’я». Що сталося?

А нічого особливого й не сталося. Пропаганда стверджує, що зустріч давно готувалася, але сталася чомусь в Гавані, столиці комуністичної країни, під час пересадки Папи Римського з рейсу BV 1740 з Риму до Гавани на рейс АМ 454 – з Гавани в Мехіко. Рейси – звичайні, без державної охорони та ажіотажу, до якого давно звикли в РПЦ. Папа летів на давно заплановану зустріч з мексиканською паствою, але тут надійшло прохання з Москви – треба зустрітися. Зустрілися – в аеропорту Гавани, на дві години, підписавши узгоджений текст декларації. Як гордо повідомляла російська пропаганда, гаванський аеропорт було закрито на час зустрічі, жоден літак не злітав і не сідав. Навряд чи це було рішення Ватикану, але це було.

Багато коментаторів із «ватників», як за командою почали хвалити патріарха і писати про якесь досягнення, саму Декларацію не читали, а якщо і переглядали, то побачили тільки те, що їм хотілося. «Ватники» уявляють реалізацію Декларації, але, напевно, вважають, що «русский мир» переміг ненависних католиків. Що тепер тато Франциск буде змушений поїхати до Обами, відкрити ногою двері в його кабінет і одразу вимагати: «Барак, ти тепер зобов\’язаний любити Расєюшку». Зустріч у гаванському аеропорту насправді була закритою, але «ватники» точно знають, що Папа стояв на колінах та благав про пощаду.

Звичайно, все виглядає інакше: одна річ – пропаганда, брехлива і безбожна, інша – реальні події. Насправді, спроба зблизитися з Ватиканом була зроблена Путіним у червні минулого року, коли під час візиту до Італії була запланована зустріч з Папою Франциском. Путін, як водиться, на неї запізнився на 1 годину і 10 хвилин, і зустріч була досить скутою, якщо не сказати – сухою. У звіті Ватикану за підсумками візиту Путіна немає слова «cordial» (серцевий, привітний), яке використовується майже у всіх повідомленнях про зустрічі папи з ким-небудь зі світових лідерів. Папа Франциск подарував Путіну медаль із зображенням ангела-миротворця. «Ця медаль, яку було зроблено художником минулого століття, зображує ангела, який приносить і мир, і справедливість, і солідарність, і захищає. А також цей текст, у якому є роздуми про те, що Євангеліє нам приносить світло в життя, і радість, і там є геополітичні роздуми і про нас, і про наше життя», – сказав він.

Чи допоміг Путіну подарунок Папи Римського? Судячи з подій – анітрохи. І тоді Путін вирішив послати до Папи свого ідеологічного соратника, патріарха Кирила. Як би не лаялися ієрархи РПЦ і скільки б не називали католиків «єретиками», уникнути цифр вони не можуть. За даними на 2013, у світі налічувалося 1,254 млрд католиків, послідовників РПЦ набагато менше, навіть якщо взяти за віруючих та прихожан 100-120 мільйонів потенційних жителів Росії і пострадянського простору. Статистика МВС показує, що кількість парафіян, які поспішають до храмів на Різдво чи Великдень, набагато менша. Можна скільки завгодно говорити про єресь, але пояснити християнам інших конфесій, чому в Росії пишуть ікони з ликом Сталіна, а на комуністичних прапорах зображений Ісус, неможливо. Як абсолютно жахливо виглядають священики РПЦ на численних фотографіях,хизуючись автоматами, кулеметами і гранатометами в руках, що стріляють та вибухають.

Російська пропаганда писала про унікальність зустрічі, що, мовляв, це була перша зустріч православного патріарха з головою католицької церкви. Брехня, таких зустрічей було кілька десятків, якщо все-таки мати на увазі православну церкву, а не РПЦ. З Російською православною церквою у Ватикану дійсно давні складні відносини, особливо після церковної реформи Петра Першого і перетворення РПЦ в політичний і ідеологічний орган влади. Так було при комуністах, так стало і при Путіні. І Гундяєв зустрічається з Папою Римським не вперше – на посаді голови Відділу зовнішніх церковних зв\’язків Московського Патріархату митрополит Смоленський і Калінінградський Кирило зустрічався з Папою Римським Бенедиктом XV у Ватикані, 7 грудня 2007 року. Кирило поцілував руку Папі Римському, сказавши в інтерв\’ю, що «ми вважаємо корисним наше тісне співробітництво в більш широкій царині діалогу між релігіями». А через пару років знову сказав, що «існує тільки одна церква – єдина свята соборна і апостольська, та, що нині і являє собою православ\’я». Як Путін – за кордоном говорить про демократію, в Росії – про «русский мир» і ворогів, які хочуть погубити.

Можливо, патріарх Кирило намагається надолужити згаяне і досадити Вселенському патріарху Варфоломію, з яким РПЦ давно веде холодну війну. 30 листопада 2014 року після Божественної літургії в Георгіївському храмі на Фанарі з нагоди дня пам\’яті св. апостола Андрія Первозванного Папа Римський Франциск і Патріарх Константинопольський Варфоломій I вийшли на балкон Патріаршої резиденції і благословили віруючих, що зібралися на вулиці. Папа Франциск дав благословення латиною, патріарх Варфоломій — грецькою мовою. Потім Папа і патріарх пройшли до Тронної зали, де вони підписали наступну спільну заяву. Насправді історія взаємин Ватикану і Православної церкви набагато багатша, починаючи з 536 року, коли Папа Римський Агапіт з п\’ятьма єпископами приїхав у Константинополь з дипломатичною місією від остготського короля Італії Теодехада. Папа Вібілій був у Константинополі в 547 році, Папа Костянтин – в 711 році, патріарх Константинопольський Йосип відвідав Італію в 1438-1439 роках.

За останні 50 років ці відносини бурхливо розвивалися, здійснювалися взаємні візити Вселенського патріарха і Папи Римського в стамбульську резиденцію Вселенського патріарха в Фанар, і в Ватикан. Найважливіша зустріч відбулася з ініціативи Вселенського патріарха Афінагора в січні 1964 року – з Папою Римським Павлом VI в Єрусалимі, перша зустріч предстоятелів Православної і Римо-католицької церков з 1439 року, після чого було скасовано взаємні анафеми, що існували з 1054 року. З цього приводу була прийнята спільна декларація, в якій є такий абзац: «Папа Павло VI і патріарх Афінагор і зі своїм Синодом усвідомлюють, що цей жест справедливості і взаємного прощення недостатній для того, щоб покласти край суперечкам, як древнім, так і недавнім, які все ще залишаються між Римсько-Католицькою Церквою і Церквою Православною, і які будуть подолані дією Духа Святого, завдяки очищенню сердець наших, завдяки каяттю в історичних помилках і діяльної волі до досягнення розуміння і спільном висловом апостольської віри та її вимог».

У РПЦ є давній комплекс – вона не лідирує, хоча, якщо враховувати снобізм правителів Росії, вона повинна бути найголовнішою на планеті. Насправді, в обліковій ієрархії православних церков, РПЦ перебуває на п\’ятому рядку після Константинопольської, Олександрійської, Антіохійської та Єрусалимської. Константинопольська Православна Церква за Православними канонами є матір\’ю всіх перерахованих Православних Церков, а її Першоієрарх – патріарх Варфоломій – іменується Вселенським патріархом. До речі, до більшовицького перевороту РПЦ називалася інакше – Кафолічна Православна Греко-Російська Церква, яка до 1448 року належала до Київської митрополії Константинопольського патріархату.

Після розпаду СРСР глави Ватикану відвідували країни з переважно православним населенням – Румунія, Україна. 8 листопада 1999 року Папа Римський Іоанн Павло II відвідує Грузію і його приймає патріарх Грузинської православної церкви Ілія II. Цього, як і справжньої історії відносин Ватикану з православ\’ям росіяни не дізнаються, якщо звичайно не полінуються шукати інформацію. РПЦ про це говорити не буде, російська пропаганда – само собою. Навпаки, пропаганда після гаванської зустрічі взялася за нову кампанію брехні. Ліберальні ЗМІ, наприклад, телеканал «Дощ» дають новини – «Як у Мюнхені ділили Сирію, на Кубі — Україну». Хто ділив, з якого дива? Головний пропагандистський канал – НТВ не зміг обійтися без чергового брехні, випустивши репортаж під назвою «Україна ледь не зірвала зустріч патріарха Кирила і папи римського». Ви вважаєте, що РПЦ зробить заяву і висловить обурення? Сумніваюся, оскільки РПЦ – частина державної машини, частина ідеології і пропаганди, а навіщо патріарху Кирилу знадобилася зустріч з Папою Римським – зовсім незрозуміло. Швидше за все, за примхою Путіна.

Источник

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU

2 комментария

111 16.02.2016 в 14:38

ШИЗОИД ТЫ МАЛОУМНЫЙ!!!!

Ответить
Посетитель 16.02.2016 в 14:41

Дядя, вы дурак?!

Ответить

Комментарии закрыты.

Оставить комментарий

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.