hronika.info
Тарас Чорновил
Все статьи автора
Мнения

Конституцію треба перечитувати

І ще одна позитивна новина — провал законопроекту Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі). Навіть коментувати не хочу

Хоча, оскільки він прямо суперечить базовому принципу Конституції, то змоделюю, як би мала помінятися стаття 5 Основного Закону, якби цей проект проголосували. Ось чинна редакція:

Стаття 5. Україна є республікою.

Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами.

Ніхто не може узурпувати державну владу.

А ось що випливає із ляшківського проекту, який, на жаль, підтримали 209 нардепів:

Стаття 5. Україна є партійною республікою.

Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є з\’їзди та інші вищі керівні органи партій. Партії здійснюють владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування, які обираються за опосередкованою участю народу, якому надане право встановлювати пропорції представництва партій у владі через процедуру виборів.

[Другу частину залишити без змін]
[Третю частину вилучити].

Це таке моє буквоїдство, але ж Конституцію таки треба іноді читати.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU