hronika.info
Виктор Уколов
Все статьи автора
Мнения

Порошенко дає змогу Яценюку піти «красиво»

Президент діє максимально відкрито і демократично — це відрите звернення, а не підкилимова гра. Об\’єднання Шокіна і Яценюка в одному звернені не випадкове – вони обидва максимально втратили довіру громадян

• «Уряд втратив підтримку з боку коаліції. Щоб провести через Верховну Раду навітьстратегічні рішення, приходиться часто-густо позичати голоси у позакоаліційних груп та позафракційних депутатів.»

Звернення дає шанс Яценюку піти красиво без вотуму недовіри, щоб зберегти свою присутність у владі. Таким чином глава держави пропонує залишити ту систему стримувань та противаг, яка склалася.

• «Тотальне переформатування Кабінету Міністрів має відбуватися на основі чинної коаліції у складі «Солідарності», «Народного фронту», «Самопомочі» та «Батьківщини».»

• Особливо апелюю до «Народного фронту» та його лідерів, з якими пліч-о-пліч пройдено важкий шлях; яких вважав, вважаю і далі вважатиму своїми однодумцями і політичними партнерами.

Це сильний хід Президента. Він зробив правильний крок, щоб знайти швидкий та безпечний вихід із урядово-парламентської кризи. Цей вихід передбачає збереження єдності команди і чинної коаліції, уникнення дострокових парламентських виборів.

Президент не вдався до огульної критики Уряду, визнав і його досягнення, і складність умов, в яких працює Кабінет Міністрів. У виступі він максимально толерантний до урядової команди.

• Кабінет Міністрів зробив чимало для порятунку країни, стабілізації економічної ситуації і старту реформ. Але суспільство явно вирішило, що помилок більше, ніж досягнень, і відмовило міністрам в довірі.

Ключовим є питання довіри, без якої, глава держави має рацію, реформи не можливі. Позитивної оцінки заслуговує і наголос, зроблений на необхідності формування технократичного реформаторського Уряду.

• Призначення в Уряд мають відбуватися за участі та підтримки всіх фракцій коаліції. На технократичній реформаторській основі. Із фахівців, позбавлених політичних впливів і лобістських інтересів.

Йдеться не про кризу у стосунках Порошенка і Яценюка, а про те, що Уряд втратив підтримку коаліції, без чого він не може впроваджувати стратегічні реформи і оперативно-тактичне керівництво. Водночас, Президент виступив проти перевиборів Верховної Ради.

• Розпуск Верховної Ради не обов\’язок, а лише право Президента. І я ним скористаюся лише в крайньому випадку, якого ми просто не маємо права допустити. Питання відновлення довіри має бути вирішене в стінах цього парламенту.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU