hronika.info
Андерс Аслунд
Все статьи автора
Мнения

За відновлення Донбасу повинна платити Росія

Україна навряд зможе самостійно профінансувати відбудову Донбасу.

Окупація Донбасу коштує Кремлю занадто дорого. Проект Новоросія розвалився, а сам регіон не має жодної цінності для росіян. Щоб позбутися задушливих фінансових санкцій, РФ буде змушена пожертвувати Донбасом.

Скільки Україні коштуватиме реінтеграція Донбасу і хто за нього заплатить?

Це здаватиметься дивним, але наразі невідома кількість осіб, які проживають в окупованому Донбасі. Спочатку населення регіону становило близько 4,5 млн. Із них 1,4 млн значаться в Україні як внутрішньо переміщені особи, 100 тис. поїхали до інших країн, а 0,5–1 млн подалися до Росії. Таким чином, 2-2,5 млн осіб залишилися. Але чимало пенсіонерів реєструються як такі, що проживають і в Україні, і в Донбасі, щоб отримувати одночасно російську й українську пенсії. Це населення, що в кілька разів перевищує кількість жителів на території інших зон заморожених конфліктів Росії. Витрати на пенсії та зарплати держслужбовців, мабуть, стають майже в $1 млрд на рік.

Донбас — типовий «іржавий» пояс. Свого часу таким «поясом» були і Рурська область, і Верхня Сілезія та Піттсбург. Про що мова? Багато підприємств не працюють або мають бути закриті як неприбуткові та застарілі. Близько половини шахт є державними, що говорить про відсутність будь-якої комерційної цінності. На сьогодні чимало затоплені, та лише деякі, ймовірно, будуть відкриті знову. Два великих хімзаводи — Стирол і Сєверодонецький азот — застаріли і навряд чи стануть прибутковими за умов ринкових цін на газ. Також нежиттєздатними є кілька важких машинобудівних і металургійних заводів.

Логічно припустити, що частину важкої промисловості в регіоні відновлювати не слід. Прямі видатки для держави можна обмежити очищенням довкілля. Аграрний сектор постраждав незначно, але забруднення полів уламками зброї є проблемою.

2014 року російські інженерні команди систематично підривали мости. Відновлення цих об\’єктів, а також іншої постраждалої інфраструктури коштуватиме мільярди доларів. Значні витрати будуть потрібні й на ремонт постраждалих від обстрілів і бомбардувань будівель. Додамо до цього розграбовану та зруйновану банківську систему, а також більшість торгових центрів, над якими попрацювали мародери.

Загальні витрати становитимуть понад $10 млрд, ймовірно, навіть ближче до $20 млрд — майже половина нинішнього ВВП України. Це капітальні видатки. Утім, навіть поточні витрати найближчими роками будуть набагато більшими, ніж фінансові надходження з регіону.

Хто має платити за відновлення Донбасу? Очевидна відповідь — агресор, Росія. У справедливому світі Україна додала б вимогу ще $20 млрд військових репарацій за Донбас до мінським переговорів. Але в реальності військові репарації виплачують лише переможені.

У найближчому майбутньому важко уявити, що Україна зможе самостійно профінансувати відбудову Донбасу. Позичити ці гроші теж не вийде — країна вже в боргах. Тому доведеться більшу частину окупованих територій залишити індустріальною пусткою, що ускладнить реінтеграцію населення.

Єдине розумне рішення — ЄС і США мають надати Україні великі гранти на відновлення та реінтеграцію Донбасу. Заради стабілізації постраждалих від війни територій в Європі $20 млрд — не такі вже грубі гроші. Порівняйте їх з $300 млрд, які ЄС витратив на фінансову кризу в Греції.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU