hronika.info
Владимир Цыбулько
Все статьи автора
Мнения

Битва за метал – це битва за людей та перспективи

Боротьба двох моделей роботи з метелобрухтом: умовно названих ліберальною і соціальною, продовжується.

Ліберальна модель передбачає повне розкриття кордонів для металобрухту, а отже в індустрії перевалки металу збережуть робочі місця близько 2 тисяч працівників, натомість інша модель — переробка металобрухту в Україні створює кілька десятків тисяч робочих місць. На тлі маневрів довкола долі Уряду і ймовірних перевиборів парламенту зявилося звернення металургів до профільних парламентських комітетів з метою вкотре спробувати відстояти національний інтерес в металургії. Так за інформацією Інтерфакс : «Об\’єднання металургійних підприємств України «Металургпром» (Дніпропетровськ) і Федерація металургів України (ФМУ) закликають народних депутатів підтримати зареєстровані у Верховній Раді законопроекти про підвищення мита на експорт брухту чорних металів з EUR10 / тонна до EUR35 / тонна терміном на три роки, а також скасувати 5% -ве мито на імпорт даної сировини. Відповідні листи глави «Металургпрому» Олександр Каленков і ФМУ Сергій Біленький 12 лютого поточного року направили на адресу парламентських комітетів з питань промислової політики і підприємництва, з питань податкової та митної політики, а також в комітет з питань економічної політики. При цьому констатується, що в 2015 році спостерігалося гострий дефіцит металобрухту: нестача сировини на внутрішньому ринку склала 854,4 тис. Тонн, або 21,7% потреби метпідприємств. Залишки брухту на складах метпідприємств за станом на 1 січня 2016 року становила близько 105 тис. Тонн. При цьому потреба метпідприємств в металобрухті в 2015р становила 3,929 млн тонн, в той час як фактичний обсяг поставок — 3,075 млн т. Причиною нестачі металобрухту, який спостерігається з початку минулого року, є експорт. Так, вивезення сировини з країни в 2015 році досяг 1,2 млн тонн, що є найбільшим показником за останні 10 років. Основними напрямками експорту стали Туреччина (77%) і Придністров\’я (21%). У листі наголошується, що за рахунок високомаржинальним внутрішнього ринку і близькості до експортних ринків збуту (Туреччина), а також неринковим преференцій від уряду Придністров\’я металурги цих країн можуть запропонувати більш високу ціну на лом, ніж українські виробники. Можливості металургів ввозити лом з-за кордону обмежені 5% -й імпортним митом в Україні і експортне мито в країнах — потенційних експортерів металобрухту.

Якщо в певних колах головним лібералом по відношенню до ринку металобрухту вважали Айвараса Абромавічюса, то зараз в ситуації переформатування Уряду дуже важливо не втратити можливості аби сформувати сталу позицію Уряду хоча б на короткострокову перспективу, оскільки питання металобрухту – це не лише робочі місця й податки, а ще й питання обороноздатності країни. Але спочатку про податки, ті ж самі глави «Металургпрому» і ФМУ підкреслюють, що при експорті металобрухту держава втрачає мільйони гривень податкових надходжень. «Так, з тони експортованого металобрухту держава отримує лише приблизно 240 грн експортного мита, а з тони брухту, переплавленого в сталь, держава отримує 2100 грн податків, тобто переробка брухту всередині країни дозволила б згенерувати додаткові податки, які в 9 разів перевищують експортне мито. Тобто ставка на короткі гроші робиться в інтересах дуже вузького кола зацікавлених структур, котрі через лобістські схеми на тлі кризи домоглися вигідних для себе диспропорцій, але ці диспропорції потім доведеться виправляти знову ж таки коштом металургів, тих хто в першу чергу мав би концентрувати на своїх складах для переробки основну частку металобрухту, а вже потім надавати дозвіл на експорт. Підвищення мита – цілком цивілізований механізм, але тут ще й на порядок денний випливає політична компонента, адже такий контраверсійний ринок як Придністровя, враховуючи те, що Придністровя – контрольований російським агресором анклав, і те що він поглинає пяту частину всього металолому, не може не насторожувати.

В ситуації переформатування Уряду дуже важливо не уникнути важливого для індустрії рішення, адже металургія як галузь була й буде на найближче десятиліття як мінімум, однієї з опор українського експорту. Навіть якщо головним драйвером економіки за останні роки стає аграрна галузь, то й з розвитком агросфери потреби останньої в металі лише зростатимуть. Впевнені позиції металургів необхідні країні на найближче десятиліття для перебудови інфраструктури, а те, що зона вільної торгівлі з ЄС призведе о перебудови й розбудови української інфраструктури до вимог ЄС, та ще й коштом ЄС, безсумнівно. Отже з метою захисту національного інтересу в галузі «»Металургпром» і ФМУ заявили про підтримку законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об\’єктів інфраструктури» №3868 від 2 лютого 2016 р. щодо тимчасового, строком на 3 роки, введення експортного мита на відходи та брухт чорних металів в EUR35 / тонна і припиненням на цей період обов\’язковій державній реєстрації контрактів на експорт металобрухту для лібералізації зовнішньоекономічної діяльності. Крім того, заявлено про підтримку законопроекту «Про внесення змін до закону України» Про Митний тариф України «щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об\’єктів інфраструктури» №3873 від 2 лютого 2016р і введення нульової ставки ввізного мита на відходи та брухт чорних металів. «Звертаємо увагу, що з метою забезпечення національної безпеки і стабільності роботи метпідприємств зазначені законопроекти повинні розглядатися одночасно. Просимо врахувати позицію учасників металургійної галузі щодо актуальності та своєчасності зазначених законопроектів у рамках дій з підтримки вітчизняної металургійної галузі України, в тому числі, з метою підвищення обороноздатності нашої держави і відновлення стратегічно важливою для країни інфраструктури «»

Потрійний мотив — робочі місця, податки і оборонний потенціал, повинен нарешті переконати депутатський корпус в якнайшвидшому прийнятті згаданих у листах металургів і профспілковців законопроектів.

І в той же час, на привеликий жаль среднього класу та активного суспільства вцілому, саме ті, на кого сьогодні плекаютья найбільші надії нас і підставляють. Коли виконуючий обов ’ язків міністра, у пориві бажання пролобіювати інтереси експортерів металобрухту приймає сумнівні рішення насторожує.

Як повідомляє Інтерфакс, Окружний адміністративний суд Києва призупинив дію прийнятого з порушеннями законодавства наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) №337 від 1 березня 2016 року про затвердження балансу брухту на 2016 рік за позовом Об\’єднання металургійних підприємств України «Металургпром» (Дніпропетровськ).

При цьому в судових документах уточнюється, що «Металургпром» вимагає скасування наказу МЕРТ про затвердження балансу брухту чорних металів на 2016 року (зі збереженням високого рівня експорту металобрухту в обсязі 1,1 млн тонн — ІФ) у зв\’язку з тим, що відповідний наказ прийнято з порушенням процедури, не має державної реєстрації і не реєструвався в Мін\’юсті.

Поспіх та бажання збагатитись викривають карти, даючи відповіді на безліч питань. Державні інтереси, робочі місця та лібералізація в яких далеко не на першому місці.

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU