hronika.info
Ярослав Юрчишин
Все статьи автора
Мнения

Як ГПУ «залізає в кишені» нам та нашим дітям

Політики дуже часто полюбляють маніпулювати справедливістю.

Політики, прикриваючись справедливістю, намагаються компенсувати власну неспроможність та що найгірше – маніпулювати при цьому дуже світлими поняттями: допомога армії, повернення награбованого режимом Януковича, тощо.

Чи є хто проти того, що в янучар треба забрати те, що вони вкрали? Не має, хіба усілякі опоблочні та тушкогрупні трутні. Чи є хтось хто вважає, що сьогодні не потрібно перш за все фінансувати потреби армії? З українців точно немає. Та маніпуляція і першим і другим у протисканні через Верховну раду законопроекти про спецконфіскацію 4057 насправді має зовсім іншу мету – вибілити прокурорів на чолі з Махницьким-Яремою-Шокіним-наступником Шокіна в провалі процедури повернення активів кліки Януковича в бюджет України. Тому не дивно, що саме Шокін дуже просив підтримати попередню реінкарнацію 4057. Так, після цього законопроект підмарафетили, додали аргументацію про направлення коштів на армію, чим звісно ускладнили його критику. Але, на те ми і громадські експерти (грантоїди, агенти Заходу/Льовочкіна/Путіна – обирайте, шановні політикани, що вам до вподоби), щоб говорити правду. Так, цей закон дасть можливість нереформованій і неспроможній ГПУ забрати трішки грошей Януковича, за бажанням не лише в нього, але з часом (два-три роки) змусить повертати ці кошти з відсотками. Деталі у заяві Антикорупційної групи Реанімаційного Пакету Реформ

УХВАЛЮВАТИ НЕ МОЖНА:

Законопроект про конфіскацію активів Януковича N4057 суперечить європейським стандартам і порушує право власності.

Законопроект N4057, прийнятий Верховної Радою в першому читанні і спрямований ніби на конфіскацію активів Януковича та його соратників, становить серйозну загрозу основоположному праву власності всіх громадян України, а не тільки статкам «злочинної влади», а тому – повинен бути відхилений.

Законопроект не вирішить задекларовану у ньому проблему, а навпаки ускладнить можливість повернути майно, арештоване в рамках кримінальних проваджень стосовно екс-високопосадовців, які перебувають під санкціями ЄС.

Законопроект передбачає ввести в Кримінально-процесуальний кодекс процедуру звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду. Така процедура відповідно до законопроекту може бути застосована фактично до будь-якої фізичної чи юридичної особи, котрі в українських реаліях не мають реальної можливості захистити свої конституційно гарантовані права власності. При цьому йдеться про розширену конфіскацію, тобто вилучення всього майна особи, законність якого не може бути доведено.

Новели закону, що запроваджуюь де-факто процедуру конфіскації майна у третіх осіб до вироку суду можуть суперечити Конституції України, так як не містять базових гарантій та інструментів захисту права приватної власності громадян та юридичних осіб. Так, законопроект перекладає тягар доказування законності активів на власника майна. В міжнародній практиці це є винятком, а не загальним правилом. Запозичувати такий підхід, при чому у недосконалій правовій формі, в законодавство України з нереформованою судовою системою та прокуратурою – небезпечно.

Автори проекту закону про конфіскацію до винесення вироку суду (коли склад злочину не доведено в суді) свідомо викривили міжнародні стандарти щодо конфіскації активів з очевидною метою – виправдати бездіяльність та професійну нездатність правоохоронних органів повернути в державну власність арештовані активи поплічників Януковича тими правовими інструментами, які уже передбачені національним законодавством.

Проект закону є тимчасовим рішенням цієї проблеми і у разі застосування матиме фатальні наслідки для всієї держави – слугуватиме черговим доказом політичного переслідування в Україні фігурантів санкційного списку ЄС, яким скористаються їхні адвокати для оскарження санкцій в європейських судах.

Таким чином, РПР застерігає, що будь-яка конфіскація активів Януковича та його соратників, чи будь-кого іншого, за запропонованою в законопроекті N4057 процедурою, зможе бути успішно оскаржена в Європейському суді з прав людини, який через кілька років своїм рішенням змусить державу Україна повертати незаконно конфісковане його власникам. В кінцевому результаті це дозволить Януковичу та його соратникам легалізувати свої незаконно набуті активи.

Більш того, законопроект N4057 в разі прийнятті стане очевидним відкатом України в прогресивному законодавстві стосовно повернення активів, прийнятого парламентом в лютому 2016 року на виконання вимог ЄС в рамках плану дій з візової лібералізації. Законопроект суперечить, зокрема, Директиві ЄС 2014 року щодо конфіскації, яка допускає конфіскацію до вироку лише щодо майна безпосередньо пов\’язаного із злочином, а розширену конфіскацію – лише після вироку.

Будь-які подібні зміни до законодавства про конфіскацію майна без проведення ретельного аналізу експертів ЄС чи Ради Європи є неприйнятними.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU