hronika.info
Богдан Яременко
Все статьи автора
Мнения

«Няшмяш» помстилася забороною Меджлісу

Не буває несподіванок в судових процесах в Росії.

Це боляче, несправедливо і по-варварськи — руйнувати, упокорювати народ, який просто має свою думку про те, що відбувається з ним і навколо нього. Так, переважна більшість кримських татар не сприйняли анексію та окупацію Криму Росією (тепер і решті має бути зрозуміло чому). Це і є їх гріх, екстремізм, радикалізм і тероризм в очах російської влади. При цьому ні Меджиліс, ні інші активісти кримськотатарського руху на території Росії та окупованого Криму ніколи не використовували інших, ніж законних методів протесту.

Те, що інкримінується Меджлісу — акція блокади — відбувається в Україні, і кримські члени мережі кримськотатарських меджлісів не мають до цього ніякого відношення.

Так само, російські заборони ніяк не зможуть вплинути на діяльність Меджлісу чи просто кримськотатарських активістів на території України та в усьому світі. Росіяни це знають, розуміють, але все-рівно вдаються до повторення сталінської політики.

Чому? Все дуже просто — усе організоване життя кримських татар відбувається через структуру меджлісів — від центрального до місцевих сільських чи міських. Визнавши Меджліс екстремістською організацією Росія добивається демонтажу системи, що згуртовувала і організовувала кримських татар. Власне, удар нанесено по тому, що робило кримськотатарську громаду народом.

Тому не варто думати, що заборона Меджлісу є помстою з боку Няшмяші чи окупаційної влади за громадську акцію блокади Криму та за сидіння без електрики.

Все значно гірше — розгортається план упокорення, колонізації і приборкання цілого народу. По суті це нічим не відрізняється від депортації 1944 року.

Це звичайно не кінець. Швидше за все, це лише початок боротьби.

І в цій боротьбі за виживання кримські татари не повинні бути самотніми. Ми, українське суспільство, не повинні допустити сучасного геноциду проти наших співгромадян — кримських татар. Ми ж добре розуміємо, що наступного разу у росіян може вистачити вагонів і для нашої депортації.

Не повинна стояти осторонь і українська держава, зокрема, українська дипломатія. Насьогодні вже напрацьовані хороші механізми публічної дипломатії у справі боротьби за звільнення Надії Савченко. Увесь спектр цих заходів має бути застосований знову, ще з більшим натиском та енергією для того, щоб проблема геноциду кримських татар в Криму стала предметом міжнародної дискусії, одним з найбільш відомих елементів боротьби за права людини.

Слід пам’ятати, що боротьба за права кримських татар та інших гноблених в Криму громадян України є ніщо інше, ніж боротьба за деокупацію Криму.

Зупинимо геноцид, врятуємо кримських татар — повернемо Крим!

Це має стати лейтмотивом об’єднання зусиль українського громадянського суспільства, української влади та наших друзів в усьому світі.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU