hronika.info
Богдан Яременко
Все статьи автора
Мнения

Про «літаючих крокодилів» на арені українського цирку

Вашингтон — місто ввічливих людей з довгою пам\’яттю.

Приємно бачити реакцію на свій пост про результати візиту Гройсмана до США.

Реакції багато — від майже миттєвих блогів, до публікації маси прес-релізів, підборок фотографій тощо.

Висновків з усього прочитаного і побаченого я роблю кілька:

Гройсман таки вважає, що в політиці всерйоз і надовго — обростає і обживається консультантами, радниками і тд. Серед яких є розумні люди, які, між тим, давно і добре знають, як заробляти на забаганках українських політиків. Забезпечуючи при цьому мінімальний рух країни в будь-якому напрямку. Тобто майстри зовнішніх ефектів замість політичного процесу.

Ніяких нових домовленостей Гройсман зі США не привіз. Цифри допомоги чи перспективного кредитування, які називаються, це все в рамках попередньо озвучених чи прийнятих рішень. Загалом це і не дивно. З точки зору США Гройсман, очевидно, ще не заслужив таких інформприводів, як оголошення під свої візити про якісь програми співпраці, проекти допомоги тощо. Сам Гройсман і його команда елементарно не мали часу такі рішення чи ситуації напрацювати. Отже, метою візиту таки було «себе показати, на людей подивитися». З одного боку в цьому немає нічого поганого — підтримка Вашингтона (навіть декларативна) може бути і є фактором світової політики. Але з іншого, як свідчить попередня практика, українські прем\’єри найчастіше не розуміють, що жартома, для красивого слова, для невеликого перебільшення обіцяні в Вашингтоні «літаючі крокодили» на арені українського цирку таки повинні будуть полетіти. Вашингтон — місто привітних ввічливих людей з довгою пам\’яттю. І зміна американського президента не обов\’язково гарантує, що про ваші обіцянки забудуть.

Раз уже у Гройсмана в оточенні є здібні люди, то потрібно їм нагадати, що очікувати критики — не найкраща інформстратегія. Візити в Вашингтон — серйозний політичний фасон. Вже задовго до візиту необхідно розуміти, що є досяжним і відповідним чином вибудовувати інформаційне забезпечення. І повідомлень прес-служби з фоточками після кожної зустрічі — явно замало.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU