hronika.info
Богдан Яременко
Все статьи автора
Мнения

Рік Чалого у США: чого досяг посол України

Спочивати на лаврах не дає саме життя.

Дуже би радив усім зацікавленим американською тематикою і це інтерв’ю, і низку ФБ-репортажів нашого посла у Вашингтоні Валерія Чалого з виборчого з’їзду республіканської партії США (зверніть увагу, що у висновках пана посла і близько немає так виразно відчутної в соцмережах істерії, що Дональд Трамп – це «все пропало»).

Валерій Чалий щойно пережив свій перший рік перебування в США.

Думаю, що і в плані привітання, і в плані підведення підсумків першого року на цій посаді, варто відзначити, що я вважаю свій прогноз стосовно того, що пан Чалий буде успішним послом, наразі виправданим.

Далеко не кожному послу загалом, а тим більше в США, вдається створити за перший рік роботи свій стиль. Валерій Чалий (нагадаю, що це перша його посада закордоном, що, фактично, з точки зору кар’єрного дипломата є лише початком професйного становлення), як на мене, правильно уловив розстановку сил в Вашингтоні, створив і продовжує нарощувати активну роботу в Конгресі. Посол у Вашингтоні не має права випускати з поля зору найменші нюанси і події в двосторонніх відносинах – і тут, судячи з усього, пан Чалий встигає скрізь. Видно також роботу і громадою, і регіональні поїздки.

Спочивати на лаврах послу у Вашингтоні не дасть саме життя. Але початок роботи у Вашингтоні хоч з огляду на інтенсивність візитів, хоч на широту тем у Валерія Чалого надзвичайний.

Хочеться побажати послові і подальших успіхів.

Серед інших послів України, зацікавленим у зовнішній політиці, я би радив слідкувати за нашими верховними дипломатами у Відні (мій прогноз і моє ставлення до Олександра Щерби виявилися цілковито невиправданими – це одне з найкращих посольських призначень останнього часу) та в Римі (Євгену Перелигіну, як на мене, вдається знаходити правильні акценти у спілкуванні з місцевими елітами щодо Криму та Донбасу). Професійно розгортає роботу і Володимир Єльченко – наш представник при ООН (професійно не з точки зору зовнішніх ефектів, а суті і реальних можливостей в рамках «універсальної організації людства»). На високій ноті розпочав посольську кар’єру в Канаді і Андрій Шевченко.

Серед генеральних консулів, як на мене, беззаперечними лідерами і з точки зору роботи, і з точки зору вибудовування зовнішнього спілкування, в тому числі в соцмережах, є Василь Боднар в Стамбулі, та Вадим Костюк в Мюнхені.

Називати тих, хто розчаровує, наразі не буду.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU