hronika.info
Игорь Головань
Все статьи автора
Мнения

Українська прокуратура співпрацює з «ДНР»?

Кругова порука продовжує процвітати.

У березні 2016 року бізнесмен з Федеративної Республіки Нігерія Езума Інносент з подивом дізнався про те, що Селидівським міжрайонним прокурором 22.10.2015 року було розпочато кримінальне провадження на підставі документів, що являють собою начебто кримінальну справу N02-39975 від 07.05.2008 року.

Езума Інносент вже майже забув ту неприємну історію 2008 року.

Тоді спроба налагодити спільний бізнес в енергетичній сфері з рядом донецьких компаній скінчилася замахом на життя нігерійця. Пан Езума був вимушений покинути територію України, після чого до нашої країни більше не повертався.

Незважаючи на наявність відеозапису нападу на бізнесмена, присутність при цьому свідків, в особі працівників міліції батальйону «Титан», які здійснювали особисту охорону цієї особи, факт спричинення Езума Інносенту під час нападу тілесних пошкоджень, славнозвісна прокуратура Ворошиловського району м. Донецька області порушила кримінальну справу N02-39975 чомусь саме проти бізнесмена з Нігерії за фактом начебто замаху на умисне вбивство мешканця міста Донецька пана Деревльова І.А…

Свого часу наведені події висвітлювалися у засобах масової інформації, тому не має сенсу повторюватись.

Враховуючи очевидні речі, Генеральна прокуратура України ще 17.06.2008 року прийняла рішення про закриття кримінальної справи у зв\’язку з відсутністю в діях Езума Інносента ознак складу злочину, передбаченого ст.115 КК України та порушила кримінальну справу за фактом спричинення тілесних пошкоджень Езума І. та Деревльову І. середньої тяжкості.

Відтак, починаючи з червня 2008 року кримінальна справа за фактом спричинення тілесних пошкоджень середньої тяжкості Езума І. та Деревльову І.А. зберігалась в архіві слідчого відділу Ворошиловського райвідділу Донецької міліції, за адресою: м. Донецьк, вул. Любавина,4.

Влітку 2014 року правоохоронні органи України у м. Донецьку припинили здійснення своєї діяльності, а в будинку за вказаною адресою облаштувався відділ поліції МВС Донецької народної республіки.

Мова йде саме про ту справу, яка повинна знаходитись в приміщенні колишнього архіву слідчого відділу Ворошиловського РВ Донецького МУ ГУМВС України, в якому починаючи з 2014 року здійснює свою діяльність «відділ поліції МВС ДНР».

Було встановлено, що матеріали кримінальної справи N02-39975 від 2008 року потрапили до прокуратури Донецької області у жовтні 2015 року за заявою від імені пана Деревльова І.А.

Судячи з усього пан Деревльов І.А. не писав жодних заяв до прокуратури та не надавав кримінальної справи N02-39975 у трьох томах, оскільки безвісно зник у м. Донецьку в липні 2014 року та знаходиться в офіційному розшуку поліції України. Цей факт можна перевірити на сайті Національної поліції задавши пошук за прізвищем Деревльов.

Враховуючи, що пан Деревльов І.А. безвісно зник ще у 2014 році, підпис в заяві на ім\’я прокурора м. Донецька вірогідно виконаний не цією особою та є підробленим, що є злочином, передбаченим ст.358 Кримінального кодексу України.

Матеріали кримінальної справи N02-39975 скоріше за все були викраденні невідомими особами з архівного службового приміщення колишнього слідчого відділу Ворошиловського РВ Донецького МУ УМВС України в Донецької області, приблизно восени 2015 року, що у свою чергу кваліфікується як злочин, передбачений ст.357 КК України.

До того ж викрадена справа була таємно поза межами встановленого контролю провезена через блок-пости, що розміщені на лінії розмежування в зоні АТО.

Далі починається найцікавіше.

Складається враження, що хоча у 2014 українські прокурори ховалися від «днрівців» мало не по конспіративних квартирах, тепер вони знайшли спільну мову і активно співпрацюють.

Після отримання прокуратурою Донецької області за очевидно підробленою заявою від імені Деревльова І.А. матеріалів, що, судячи з наведених вище фактів, являють собою викрадену кримінальну справу N02-39975 за ч.1 ст.122 КК України, документи передаються до правоохоронних органів м. Селідово Донецької області, де 22.10.2015 року було розпочато кримінальне провадження N42015050500000021 відносно Езума Інносента фактом замаху на умисне вбивство!

Але ж справа розслідувалась з 2008 року за фактом спричинення тілесних пошкоджень середньої тяжкості як Деревльову І., так і Езума Інносенту!

Звідки знову взялась кваліфікація подій, що відбулися в далекому 2008 році, як замах на умисне вбивство, та яким чином зі справи зникла постанова Генеральної прокуратури України про закриття кримінальної справи у зв\’язку з відсутністю в діях Езума Інносента складу злочину, передбаченого ч.2 ст.15, ч.1 ст.115 КК України?

Відповідь на це запитання очевидно має прокуратура Донецької області.

Не здійснивши по суті досудового розслідування та не встановивши факт справжності матеріалів переданої з ДНР до прокуратури Донецької області кримінальної справи, прокурором 31.10. 2015 року, тобто через всього лише 10 днів після початку провадження, було винесено повідомлення Езума Інносенту про підозру у вчиненні замаху на вбивство Деревльова І.А., а 16.11.2015 року пан Езума вже був оголошений у розшук, а кримінальне провадження без проведення досудового розслідування зупинено.

Одразу прокурором Селідовської міжрайонної прокуратури Анищенко А.О. була розпочата надзвичайно бурхлива діяльність щодо написання листів до посольства республіки Нігерія про факт розшуку Езума Інносента за підозрою у вчиненні замаху на вбивство, направлення матеріалів до Інтерполу для об\’явлення вказаної особи у міжнародний розшук, подання численних клопотань до суду в цілях незаконного обрання запобіжного заходу – арешту.

Хтось бачив таку швидкість в прокуратурі щодо організації міжнародного розшуку через Інтерпол колишніх можновладців, які у 2014 році залишили Україну???

За вказаними фактами Езума Інносент подав численні звернення до органів влади, а Адвокатське об\’єднання «Головань і Партнери» подало до Генеральної прокуратури України повідомлення про злочини, передбачені ст.ст.357, 358 КК України за фактом викрадення в ДНР офіційних документів, підробки заяви від імені Деревльова І.А. та використання підробленого документу в прокуратурі Донецької області.

Жодної реакції з боку Служби безпеки України за фактом легалізації в прокуратурі Донецької області викраденої в м. Донецьку кримінальної справи досі не має.

З Генеральної прокуратури України повідомлення про злочини було направлено до прокуратури Донецької області, звідки надійшла відповідь прокурора Донецької області Любовича А…

З листа пана прокурора вбачається, що він вважає цілком законним викрадення з приміщення, в якому з 2014 року знаходиться відділ поліції МВС ДНР, матеріалів кримінальної справи, передання цієї справи з ДНР до прокуратури Донецької області поза встановленого на блок-постах контролю та її легалізації в прокуратурі шляхом подання очевидно підробленої заяви від імені Деревльова І.А., який безвісно зник у липні 2014 року!

Відповіді на те, яким чином кримінальна справа за ч.1 ст.122 КК України (спричинення тілесних пошкоджень середньої тяжкості) знову стала замахом на вбивство та куди зникли зі справи документи що встановлюють факт відсутності ознак складу цього злочину в діях Езума Інносента, звісно прокурор Донецької області не надав.

Врешті решт Печерський районний суд м. Києва за поданою скаргою зобов\’язав Генеральну прокуратуру розпочати кримінальні провадженні за повідомленням Адвокатського об\’єднання «Головань і Партнери». Генеральна прокуратура України розпочала кримінальні провадження, але одразу направила їх для розслідування до поліції Донецької області під пильний нагляд керівництва прокуратури цієї області.

Але ж чи буде розслідування об\’єктивним та чи будуть покарані прокурори та слідчі, що чинять свавілля, якщо з прокуратури Донецької області надходять такі листи, як лист за підписом заступника прокурора цієї області пана Лівочки О.?

Необхідно звернути увагу ще на один важливий момент.

Наскільки відомо, повідомлення про підозру в порядку, встановленому для направлення повідомлень, Езума Інносенту стороною обвинувачення у 2015 році направлено не було. В порядку, встановленому законом, повідомлення про підозру Езума Інносенту ні слідчий, ні прокурор не вручили, що свідчить про те, вказана особа не має процесуального статусу підозрюваного.

Місцезнаходження Езума Інносента всім відомо, від слідства він не ухиляється, жодного виклику від слідчого чи прокурора не отримував, як і не отримував повідомлення про підозру в порядку, встановленому для направлення повідомлень, як того вимагає закон. Незважаючи на це прокуратурою був організований незаконний розшук Езума Інносента.

Не виключається, що така позиція керівництва прокуратури Донецької області у цій справі може бути прикриттям масштабного каналу руху викрадених на території ДНР документів та їх легалізації в прокуратурі.

Протягом останнього року відбувалась так звана реформа прокуратури, яка по суті була зведена до профанації, оскільки два основних параметри цієї реформи – залучення нових людей та докорінна зміна методів роботи, що практикуються ще з радянських часів, провалені.

Керівництво регіональних прокуратур та Генеральної прокуратури України, відчуття безкарності за порушення закону та кругова порука в прокуратурі як процвітали протягом останніх 25 років, так і продовжують процвітати.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU

Добыча полезных ископаемых на морском дне является экономической необходимостью или опасностью?

OSHU

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя

OSHU