hronika.info
Богдан Яременко
Все статьи автора
Мнения

Ще раз про винуватців у збитті МН17

Відповідальність не може бути загальною.

Назвати Росію ворогом і таким чином визнати її винуватою у всьому — це наш, рідний, емоційний підхід. Він прекрасний для промов з трибун. Але не працює в системі права.

Правовий підхід дещо відрізняється. Росія не може відповідати загалом, узагальнено, безособистісно. Збиття літака, вбивство людей — це комплексний злочин, здійснений великою групою осіб. Конкретних осіб. Хтось віддав наказ незаконно ввезти установку «Бук» на територію України. Хтось дав наказ використовувати її проти Збройних Сил України — це інший злочин. Хтось дав команду збивати літак, хтось конкретно здійснив запуск ракети. Кожна з цих злочинних дій потребує детального опису, документування, доказів, пояснення мотивів дій усіх учасників.

І те, що слідство встановило приналежність конкретного «Буку» конкретній військовій частині РФ зовсім не доводить, що військовослужбовці цієї ж частини здійснили запуск ракети і прийняли рішення збивати літак. Тим більше, що імен і посад тих, хто здійснив запуск і дав команду знищити літак, слідство, схоже, наразі ще не встановило.

Відповідальність не буває загальною. Вона дуже конкретна. І про це нам ще раз нагадали слідчі.

Але механізм слідства запущено. Зроблено дуже багато. Цей злочин, тепер уже очевидно, не залишиться нерозслідуваним і забутим. Відповіді на запитання будуть знайдені.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU