hronika.info
Арсен Аваков
Все статьи автора
Мнения

ID замість папірців: реформа триває

Ми працюємо, щоб вам було зручно і комфортно.

ПЕРШЕ.

З листопада відділення Державної міграційної служби приймають заяви на оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки не тільки від тих, кому виповнюється 16 років, але і від дорослих.

ДРУГЕ.

Поки змінити паспорт-книжечку на ID можуть тільки певні категорії дорослих українців:

• ті, кому виповнюється 25 і 45 років – замість вклеювання нової фотографії в старий паспорт;

• ті, хто офіційно змінив прізвище (укладення шлюбу, розлучення, інші причини зміни прізвища);

• ті, хто втратив паспорт через крадіжку, втрату або псування.

Увага! Відповідно до нового Закону України, ID отримують громадяни, яким виповнюється 14 років. Це практика більшості розвинених країн – видавати документ, що засвідчує особу, громадянину при отриманні ним часткової дієздатності – права самостійно приймати деякі рішення, зокрема, обирати місце проживання.

ТРЕТЄ.

Дійсні паспорти-книжечки залишаються законним посвідченням особи, ще, за нашими розрахунками, близько чотирьох років. Тому немає необхідності терміново звертатися до відділення ДМС і простоювати в черзі! Всі громадяни в свою чергу отримають можливість прийти і змінити документ спокійно, при мінімумі часу і максимумі сервісу. Просто почекайте запрошення – і ми подбаємо про Ваш комфорт.

У ЧОМУ МЕСЕДЖ?

За 10 місяців, з початку процесу видачі ID 16-річним 1 січня 2016 року, Державна міграційна служба пройшла великий шлях і виконала серйозну роботу:

• провела системну роботу з підготовки змін до Законів України та відповідні підзаконні акти;

• організувала через систему держзакупівель «Prozorro» закупівлю обладнання і до кінця року розраховує укомплектувати всі 600 підрозділів Служби (сьогодні вже працюють 330);

• підготувала систему електронного документообігу для того, щоб громадяни могли подавати вже найближчим часом заявки на заміну паспортів в Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП).

З 1 листопада, повторюся, отримали можливість оформити ID і ті громадянини, що їм необхідно замінити своє посвідчення особи або вклеїти нову фотографію.

ПРО ГРОШІ.

Перший паспорт громадянина України видається безкоштовно – зараз це громадяни, яким виповнюється 14 та 16 років.

Решті треба сплатити адміністративний збір у розмірі 279 грн. При цьому, місцеві органи влади уповноважені частково або повністю звільняти певні категорії своїх жителів від оплати послуги. Крім того, для оформлення ID не потрібно надавати фотографії (її зроблять прямо у відділенні ДМС безкоштовно).

І НАЙВАЖЛИВІШЕ!

На ID наноситься податковий номер (той, що ми звикли називати ІНН) – не тільки на електронний чіп, але і графічно. Нарешті не доведеться по кожному державному випадку робити окрему копію заповітної довідки!

Тільки на чіп додалася інформація про місце реєстрації та місце проживання, сімейний стан, дітей та електронний цифровий підпис, відповідно, уся ця інформація може бути змінена без оформлення нового документа.

Ще кілька заміток про переваги паспорта у вигляді ID-картки:

• добре захищений від підробки – безконтактний чіп неможливо скопіювати або змінити;

• видається на основі Єдиного державного демографічного реєстру – тобто, процедуру ідентифікації доведеться пройти всього один раз, після чого дані будуть зберігатися в електронній базі даних;

• стійкий до агресивного середовища: забруднення, вологи у вигляді дощу або кави і фломастерів ваших малюків.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU