hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Фірташ: екстрадиція з продовженням

Новий поворот у відносинах Фірташа з американською Фемідою.

Дозвіл Вищого земельного суду Відня на екстрадицію Дмитра Фірташа до США суттєво прискорить політичні процеси в Україні. Надто помітним та впливовим на внутрішні процеси в нашій державі залишається «газовий барон» з цікавими контактами та потужними інструментами впливу.

Дмитро Фірташ став відомим широкому загалу за президентства Віктора Ющенка. Разом з Іваном Фурсіним (нині – народним депутатом України) і двома росіянами Костянтином Чуйченком та Олегом Пальчиковим – вони стали відомими як засновники та співвласниками компанії RosUkrEnergo, яка зайшла на вітчизняний газовий ринок на правах монополіста. Фірташ, колишній пожежник з Буковини, який робив бізнес з Туркменістаном у 90-х, несподівано та швидко став одним з найбагатших в Україні бізнесменів.

Фірташ завжди легко знаходив шлях до оточення українських президентів. Віктор Ющенко намагався використати його як інструмент проти Юлії Тимошенко, проте без великих успіхів. До речі, що Фірташ став не лише меценатом програми з україністики у Кембриджі, але і ключовим спонсором спорудження меморіалу жертвам Голодомору у Вашингтоні, тож тепер матиме змогу при нагоді особисто покласти до нього квіти. Контакти з Януковичем для Фірташа забезпечував Сергій Льовочкін, який більше 90% каденції четвертого українського президента очолював його адміністрацію. Попри це Дмитра Фірташа окремі особи вважають ледь не основним спонсором Євромайдану, і цю думку активно просувають у російських медіа. Це помітно контрастує з тим фактом, що Фірташ має у Росії зв\’язки на найвищому рівні, оскільки газовий бізнес у РФ контролюється особисто Путіним, а різноманітні оборудки використовуються Кремлем як політична зброя.

У березні 2014 року Фірташа затримали у Відні. Міністерство юстиції США інкримінувало йому корупційні дії в Індії, а австрійська Феміда не стала заплющувати очі на присутність скоробагатька в альпійській республіці. Протягом майже трьох років тривала юридична тяганина, під час якої олігарх перебував у достатньо комфортних умовах домашнього арешту, за який він виклав космічні навіть за європейськими мірками 125 млн. євро. Умови домашнього арешту дозволили Фірташу того ж березня зустрітися з Петром Порошенком та Віталієм Кличком, після чого тодішній лідер «УДАРу» відмовився від участі у президентській гонці. Партію «УДАР» часто називають тісно пов\’язаною з тандемом Фірташ-Льовочкін, тому екстрадиція газового олігарха може серйозно вплинути на її політичне майбутнє. Власне, і Віталій Кличко, схоже, буде змушений змінити «промоутера», а БПП — обрати нарешті нового голову партії.

Заступник голови правління «Нафтогазу України» Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook припустив, що затримання Фірташа матиме вплив на газовий ринок України. У цьому немає нічого дивного, адже колишній співвласник RosUkrEnergo контролює 2/3 вітчизняних облгазів. Схоже, що визначеність з перспективою щодо термінів перебування Фірташа за межами України спричинить тектонічні зрушення на цьому ринку. Повернувшись на Батьківщину за певний час (щоправда, у «титановій справі» йому загрожує до 50 років ув\’язнення, не кажучи про конфіскацію усіх активів), Дмитро Васильович ризикує його не впізнати та втратити свої активи у хімічній промисловості.

Навіть перебуваючи під домашнім арештом, Фірташ ініціював масштабні піар-заходи – і мова не лише про його обіцянку повернутися в Україну, на яку міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відповів обіцянкою заарештувати товстосума. Дмитро Фірташ є мажоритарним акціонером «Інтер Медіа Груп» – потужного інформаційного холдингу, який має можливість впливати на формування громадської думки через один з найпопулярніших телеканалів країни. Навколо програмної політики «Інтера» регулярно спалахують різноманітні скандали, проте це не заважає йому залишатися на плаву.

Ще одна ініціатива – спроба створити два роки тому Агентство модернізації України, для роботи в якому були залучені кілька колишніх депутатів та міністрів з країн Європейського Союзу. Фірташ всіляко намагався довести, що піклується про Батьківщину та готовий вкладати в це гроші. Проте АМУ не спрацювало, як і керівництво Фірташем Федерацією роботодавців. Його піар-стратегію протягом останнього часу можна визначити як «обмежену присутність у медіа-просторі» – не надто часті, проте регулярні інтерв\’ю мали довести, що Дмитро Васильович тримає руку на пульсі та готується тріумфально повернутися. Тепер доведеться почекати.

Новий поворот у відносинах Дмитра Фірташа з американською Фемідою може вплинути і на анонсований процес поділу парламентської фракції «Опозиційного блоку», яка з осені 2014 року існувала як акціонерне товариство Ріната Ахметова та Фірташа-Льовочкіна. Розлучення у складних економічних обставинах навряд чи буде менш безпроблемним, ніж планувалося. З іншого боку, місце Фірташа може спробувати зайняти Віктор Медведчук, готовий до цього фінансово та ідеологічно.

Наскільки виправданими будуть порівняння Дмитра Фірташа та «каліфорнійського в\’язня» Павла Лазаренка, ми дізнаємося трохи згодом. Поки що напевне можна сказати лише те, що американська юстиція матиме більше інтересу до газових схем, до яких причетне керівництво Росії, ніж до брудної білизни українського політикуму, яка може бути у багажі олігарха. Нічого дивного у цьому нема – вплив нашої держави на світову політику порівняно з російським є меншим, а американцям потрібні додаткові аргументи у діалозі крізь зуби з Путіним.

Проте у нинішній драматичній ситуації залишається багато невизначеного. Оскарження у Європейському суді з прав людини, обіцяне захистом Фірташа – далеко не єдиний чинник. Є ще ордер іспанської прокуратури, за яким Дмитра Фірташа затримали просто у залі суду після засідання щодо екстрадиції. І хто знає – цілком можливо, що всередині ЄС юридичні механізми спрацюють швидше, ніж у питанні екстрадиції VIP-в\’язня за океан. Так чи інакше, на Дмитра Фірташа очікують нелегкі часи.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU

Добыча полезных ископаемых на морском дне является экономической необходимостью или опасностью?

OSHU

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя

OSHU