hronika.info
Дмитро Снєгирьов
Все статьи автора
Мнения

Економічна блокада позбавить терористів фінансування

Крім поставок вугілля йде потік контрафактної продукції.

Основна мета економічної блокади – позбавити ватажків бойовиків і окупаційні адміністрації джерел фінансування. Основним джерелом і надходженням грошових потоків був продаж вугілля українській стороні.

За даними СБУ, 47% від реалізації вугілля йшло на фінансування незаконно збройних формувань. Тільки за останній рік вуглевидобутку на окупованих територіях збільшилася на 49%, що свідчить про зацікавленість окремих представників української влади в існуванні «сірих» непрозорих схем поставок вугілля. Досить згадати, що вартість видобутку вугілля на окупованих територіях коливається в розмірі 500-600 гривень за тонну, тоді як Україна купує те ж вугілля по 1730 гривень.

За інформацією аналітичного відділу ГІ «Права Справа» тільки за останній рік видобуток вугілля марки «А» і «Т» на окупованих територіях збільшилося на 49%, до 913,1 тисяч тонн. ДТЕК «Ровенькиантрацит» збільшив видобуток на 59% до 348,6 тис тонн антрациту, а ДТЕК «Свердловантрацит» – на 36,7% до 260 тис тонн, на 49% зріс видобуток вугілля марки «Т» в компанії ДТЕК «Комсомолець Донбасу» – до 304,5 тис тонн.

Так, наприклад, вугледобувні підприємства, які розташовані на тимчасово окупованих територіях Луганської області протягом 2016 року видобули близько 5 млн тонн вугілля, що у півтора рази більше, ніж у 2015 році. У 2016 році з 19 шахт 17 шахт працювали в режимі видобутку вугілля, дві шахти в режимі життєзабезпечення.

«Урядами» самопроголошених «республік» на законодавчому рівні прийнято рішення про стягнення в якості податків суми в розмірі 320-350 рублів з кожної тонни вугільної продукції. Йдеться тільки про офіційні податки, затверджених на законодавчому рівні. Тому всі заяви про відсутність фінансування або торговельних відносин з тими територіями – від лукавого.

Крім непрозорих поставок вугілля з територій «республік» йде потік контрафактної продукції: тютюн, горілка, ліки, золото, виробництво яких в промислових масштабах налагоджено на тих територіях.

Зупинені учасниками акції по торгової блокаді Донбасу ешелони перевозили не тільки дефіцитне вугілля, але і контрафактні тютюнові, алкогольні та золоті вироби, а також ліки, вироблені на окупованій території Донбасу.

За інформацією аналітичного відділу ГІ «Права Справа», Луганський лікеро-горілчаний завод «Луга-Нова», у порівнянні з 2014 роком, збільшив у шість разів випуск власної продукції. Наразі підприємство випускає більше 1 мільйона пляшок алкоголю, а в довоєнний період випускало до 200 тисяч пляшок. Горілка, яку випускає «Луга-Нова», виготовлена відповідно до ДСТУ (Державні Стандарти України).

Разом з тим, згідно дaних митної cтaтистики РФ, у пepшому півріччі 2016 року oбсяги екcпopту пивa з Рoccіі в Укpaіну збільшилися у 3,3 paзи – з 1,86 млн дo 6,06 млн дaл. Збільшення пocтaвoк відбулося нeзважаючи нa ембapгo, яке Укpaїнa ввeлa в січні 2016 року. За оцінками експертів це стало можливим за рахунок пocтaвoк на територію самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

Наведені факти збільшення обсягів реалізації лікеро-горілчаної продукції і пива російських виробників на територіях тимчасово окупованих районів Луганської і Донецької областей дають підстави казати про фактичне витіснення ними продукції місцевого виробника лікеро-горілчаної продукції.

Окрім виробництва контрафактних горілчаних виробів бойовики самопроголошеної «ЛНР» постачали на територію України контрафакні ліки, виробництва луганського фармацевтичного заводу «Фармація». У виробництві контрафактного алкоголю та ліків бойовики використовують спирт низької якості. «Куратором» трафіків постачання контрабандного спирту в Луганськ був голова «Ради міністрів «ЛНР» Геннадій Ципкалов.

Так, 15 січня 2015 року в Луганськ була завезена велика партія контрабандного спирту для виготовлення лікеро-горілчаної продукції на заводі «Луга Нова». Проте, директор заводу Леонід Держак відмовився використовувати завезений спирт у виробництві через дуже низьку якость. 16 січня цей спирт був перевезений на Луганську фармацевтичну фабрику «Фармація» для використання у виробництві лікарських засобів. Здійснити цю операцію Ципкалову допомогла «міністр охорони здоров\’я «ЛНР» Лариса Айрапетян.

За задумом бойовиків вартість продукції фармацевтичної фабрики «Фармація», а саме: седативних і амбулаторних препаратів була не більше 40 гривень. Низька вартість препаратів пояснювалася бажанням зробити їх конкурентоспроможними на українському ринку.

Після оприлюднення у ЗМІ інформації аналітичного відділу ГІ «Права Справа» про загрозу потрапляння на територію України контрафактних ліків «виробництва «ЛНР», Президент України Петро Порошенко доручив підготувати законопроект про знищення контрафактного алкоголю і ліків, вилучених у зоні АТО на Донбасі.

Крім цього виробництва, на окупованій території Луганської області діє ювелірний завод «Агат», продукція якого незаконним шляхом поставляється на територію України. А це не тільки золоті прикраси, а й банківські злитки сумнівної якості.

На території «ДНР» діє завод «Хамадей», який спеціалізується на випуску контрафактної тютюнової продукції під маркою загальновідомих світових брендів. Продукцію цього підприємства реалізують не тільки в Україні, але і країнах Західної Європи.

Відкритим залишається питання, яким чином сировину для виробництва, папір, акцизні марки, фільтри і упаковка потрапляють на територію «ДНР» з України. Варто відзначити, що після початку економічної блокади на перегоні Ясинувата-Костянтинівка в районі станція «Фенольна», де розташований блокпост учасників блокади, співробітники ДФС вилучили партію контрафактного тютюну на суму близько мільйона гривень. Сам тютюн транспортувався на територію України під вугіллям.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU