hronika.info
Виктор Уколов
Все статьи автора
Мнения

Антикорупціонерам варто заповнювати Е-декларації

На це є вагомі причини.

В 2005 році, коли я керував одним Інтернет-виданням, мій знайомий, який тоді працював в українському офісі Freedom House приніс документи, що могли свідчити про корупцію за грантом, який надали Владу Каськіву. Отримавши на розбудову організації «Пора» більше мільйона доларів, він, нібито, прозвітувався тільки за половину.

Тоді як активний учасник Помаранчевого Майдану, я відмовив у публікації – не хотів дискредитувати нашу революцію, яка щойно перед тим перемогла. Історія пригадалась спонтанно, коли я прочитав гнівну реакцію Freedom House на введення Е-декларацій для отримувачів грантів антикорупціонерів.

Звичайно корупція серед любителів грантів не новина. Хочеться сподіватися, що тепер все змінилося, але ще в 90-х були відомі імена кількох справжніх грантових шахраїв, які на гроші американських платників податків збудували собі чималі маєтки в Києві.

Щодо теперішніх антикорупціонерів таких підозр я не маю, але закон пишуть не під конкретних людей. В ідеалі він має діяти навіть тоді, коли нас з вами уже не буде.

Тому замість емоцій, варто розібратися з реальними досягненнями і помилками тих, хто написав цей резонансний законопроект.

Найперше, Е-декларування – не покарання, а нормальна практика багатьох країн, що нічим не загрожує чесному декларанту. Віталій Шабунін, який витратив чималу частину своєї енергії на доведення цього простого факту чиновникам, був абсолютно правий.

Тим більш не зрозуміло, чому б керівникам громадських організацій, які борються з корупцією, самим не показати приклад і не заповнити Е-декларації? Я майже переконаний, що порівняння з мільйонерами-чиновниками буде точно на користь борців з корупцією.

Втім, це створило б дієвий механізм контролю, особливо тих, хто входить до конкурсних комісій чи наглядових рад. Адже спокуса дати їм хабаря за «правильні» рішення є в багатьох.

Кажуть, нібито, закон прирівняв антикорупціонерів з чиновниками – це не так.

Найперша і найголовніша відмінність в тому, що чиновники не мають права займатися бізнесом і не можуть мати інших доходів, крім тих, що їм офіційно платять. На ваідміну від них борці з корупцією найчастіше… ФОПи. Відповідно, вони ведуть підприємницьку діяльність і мають не фіксовану зарплату, а досить різний дохід.

Звичайно, те, що Е-декларації мають заповнювати всі субпідрядники антикорупціонерів – типова помилка законодавців. На зустрічі з Президентом домовились її виправити, тим більше, що час є.

Декларації представників громадськості антикорупціонерів очікують аж 1 січні наступного 2018 року.

Не менш абсурдною виглядає страшилка, що Е-декларацію будуть заповнювати всі, хто вийде на мітинг проти корупції – за свободу слова в демократичній Україні не було і не буде покарань.

Тому якщо якась норма вимагає уточнення, воно буде зроблене ще одним законом про зміни закону.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU