hronika.info
Ярослав Юрчишин
Все статьи автора
Мнения

Що дасть прозорість плюс активність громадян

Це призведе до ефективність міст.

Що є найважливішим у процесі децентралізації, коли все більше влади, а головне, коштів, іде на місця? Знати, що вони будуть використані за призначенням – на будівництво доріг, ремонт шкіл та дитячих садків. Тобто – прозорість місцевої влади. Без цього ми не побачимо жодної користі від децентралізації.

Ми в Transparency International Україна поставили собі мету – за 2 роки підвищити прозорість щонайменше 15 міст нашої країни. Для цього ми залучимо громадськість – спочатку навчимо, як боротися з корупцією та підвищувати прозорість, а потім підтримаємо проекти активістів спрямовані на підвищення прохорості та участі громадян в управлінні містом.

Зараз ми завершили перший етап проекту – виміряли прозорість 25 міст за 91 показником, який охоплює 13 сфер – інформація про роботу органів місцевої влади, доступ та участь, закупівлі, дані про житлову політику, бюджетування та контракти, гранти, виділення фінансів, соціальні послуги, кадрові питання, професійну етику та конфлікт інтересів, відомості про землекористування та будівельну політику, комунальні підприємства, комунальне майно, а також освіту. Поставили містам оцінки від 0 до 100. Подібний рейтинг супроводжують наші пратнери по глобальній мережі Трансперенсі Інетрнешенл Словакія і в основу оцінки лягли їх підходи, адаптовані до наших умов.

Отримали цікаві результати: перший став Кропивницький, далі – Київ, Івано-Франківськ, Миколаїв та Львів. Але це відносна першість, адже навіть у лідера тільки 54,9 бали з 100. Тобто до максимальної прозорості нашим лідерам ой як далеко. Це тільки початок.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU