hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Життя за «календарем» Тимошенко

Лідерка «Батьківщини» залишається одним з найпопулярніших політиків.

Тимошенко належить до найдосвідченіших українських політиків. За 20 років вона встигла кілька разів отримати депутатський мандат, двічі побувати на посаді прем’єр-міністра, стільки ж разів посісти друге місце в президентській гонці, посидіти в СІЗО за президентства Кучми та в Качанівській колонії за Януковича. Її нинішній високий рейтинг популярності врівноважується високим антирейтингом.

Юлію Володимирівну часто називають по імені, схоже, це їй подобається. Її жага влади претендує на еталонність. Тимошенко не капітулює навіть у складних умовах. Поразка від Порошенка 2014 із рахунком 54:12 примусила лідера «Батьківщини» на дострокових парламентських перегонах того ж року зробити ставку на Надію Савченко як локомотив списку. І ВОНА поступово реанімувала свій рейтинг.

Показовий для розуміння політичної поведінки Тимошенко факт: вона не голосує за зміни до Конституції. Ні в 2004, ні в 2016. Ймовірно, в разі приходу до влади розраховує повернути Конституцію-1996 у первинній редакції з потужними повноваженнями глави держави. Хоча публічно лідер «Батьківщини» говорить про новий суспільний договір, її наміри непокоять багатьох гравців українського політикуму.

Леді Ю шукає можливості прискорити головну політкампанію країни. Утім, стартувати з посади лідера найменшої фракції у ВР означає серйозно зменшити шанси на перемогу. Тому водночас із ребрендингом власного політичного проекту намагається спровокувати дочасні парламентські вибори, на перемогу в яких небезпідставно розраховує. «Батьківщина» – одна з небагатьох політсил із реальною парт. структурою.

Юлія Тимошенко віддає перевагу заграванню з демократичними процедурами, коли їй це вигідно. Її озвучене нещодавно прагнення провести референдум щодо продажу землі в Україні – не перша подібна ініціатива. У 2014 Юлія Володимирівна вже пропонувала українцям визначитися щодо вступу до НАТО. На жаль, референдуми для Тимошенко є швидше тактичним інструментом, ніж стратегічною метою.

Утім, риторика Тимошенко розрахована на людей з короткою пам’яттю. Вона давно взяла на озброєння просту схему: якщо перебуває в опозиції – в Україні все погано, якщо при владі – ефективнішого керівника годі й шукати. Тому її позиція стосовно співпраці з МВФ та продажу землі кардинально змінюється, проте це мало хвилює як саму Тимошенко, так і прихильників її політичного таланту.

Юлія Володимирівна завжди вміла знаходити спільну мову з олігархами, що дозволяє їй грати роль «бідної та чесної», проте отримувати масштабну інформаційну підтримку. Однак політична кон’юнктура наразі вимагає обережності, оскільки надто активні дії можуть зумовити політичний крах, від наслідків якого Тимошенко навряд чи зможе оговтатися. Тому вона намагається не поспішати.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU