hronika.info
Тарас Чорновил
Все статьи автора
Мнения

Чому Мартиненко може виграти у НАБУ

Екс-нардеп добре зачистив всі тили.

Екс-депутата Миколу Мартиненка підозрюють у причетності до схеми з розкрадання коштів на 17,28 мільйона доларів. 22 квітня Солом\’янський суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді особистої поруки.

З одного боку я десь перетинався з Миколою Мартиненком, починаючи з початку 2000-х років у фракції «Наша Україна». Для мене він завжди був дуже одіозною персоною, елегантною людиною, яка вміла тримати себе в руках. Але одіозною, особливо це стосувалося усіх питань, пов’язаних з Енергоатомом. Тому у мене особисто є підозри у тому, що він може бути як бізнесмен нечистоплотним. Він вміє знаходити відповідну мову з будь-якою владою. По тому ж Енергоатому я відслідковував як спочатку він взяв під контроль Енергоатом при владі Ющенка. Потім всі казали, що повернуться люди Деркача, але цього не сталося, Мартиненко і далі продовжив контролювати цей напрямок. Очевидно, що питання про наявність корупційних дій, напевне, там є. Але треба розуміти одну маленьку річ: підозрювати і приймати це можу я, як тодішній політик і теперішній політолог, але цього не може робити слідчий: він має кримінальний і кримінально-процесуальний кодекс, і він, згідно норм цього кодексу, повинен вибудовувати звинувачення і по ньому діяти.

Те, що відбувається зараз навколо НАБУ, вже починає шокувати. При чому, як ми дивимося, почали з тієї ж «чорної каси Партії регіонів». Спочатку гучно, а потім, як сказав Холодницький в кінці минулого року, зараз цією справою займається один-єдиний слідчий. Як я розумію, вони тягнуть, щоб вийшов річний термін за КПК, і щоб справу можна було тихенько списати, мовляв, нічого не вдалося довести. Скільки було шуму щодо справи Охендовського… При тому, що є прямі записи, докази – справа розвалюється. Підняли шум у справі Онищенка. Ні в кого немає сумніву, що Онищенко – злочинець. Але й тут не все гаразд. В той момент, коли справа почала розвалюватися, тому що слідчі не змогли нічого довести, вони знайшли справу Насірова. Теж, здається, сумнівів ніби нема. А підняли по достатньо сумнівній статті. Справа Насірова зараз починає глухнути в суді – піднімають Мартиненка. Знову ж таки: її піднімають, щоби розслідувати чи для того, щоб відвернути увагу від попередніх справ?

Насправді питань щодо Енергоатому дуже багато, в інших напрямках теж мабуть. Але Мартиненку інкримінують завдання державі збитків на 17 млн. Наше законодавство передбачає, що якщо 17 млн несплачених податків, то, згідно з КК, він може сам повернути державі і на тому всі питання до нього вичерпаються і справа мусить бути закрита. Якщо є інші речі – може вони щось і доведуть. Але, на відміну від Онищенка, який втік, Насірова, який корчив хворого, Мартиненко – людина досить впевнена в собі.

Думаю, він має добре відпрацьований юридичний тил і не залишав власних підписів на документах. Якщо звинувачення проти когось будуть, то ті «хтось» напряму з ним непов’язані, не є його безпосередніми підлеглими, заступниками, тощо. Мудрі люди на стику української політики і бізнесу підписами не слідили. Чому досі Юрій Бойко не може бути ані заарештований, ані затриманий, ані особистої справи проти нього не можуть порушити? Тому що ми-то всі знаємо про «вишки Бойка», а юридично їх немає. Ба, більше, Бойко до них формально жодним чином непричетний. Хоча ми розуміємо, що за ним стоять його фірми, але власне фірми юридично прив’язати до Бойка неможливо. Я думаю, що Мартиненко, як людина недурна, добре зачистив всі тили. І зараз це все може закінчитися страшним фіаско НАБУ, тому що він вирішив демонстративно дати бій НАБУ. Але я боюсь, що в кінцевому рахунку, програш Ситника і його команди призведе до програшу взагалі всієї антикорупційної системи. Навряд Мартиненко залишив сліди власних зловживань. Тому відкриття справи персонально проти Мартиненка, а не за фактом зловживань з тих чи тих бізнес-оборудках – надто ризикований крок.

А що стосується звільнення на поруки: якщо НАБУ не представило жодного доказу прямої причетності Мартиненка до цих зловживань (а вони не представили), то який міг бути варіант. Питання не в тому винен чи ні Мартиненко. Для мене, як для людини, яка була близькою до «Нашої України» певний час, він політично винен. Але, я боюсь, що НАБУ програє йому в суху.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU