hronika.info
Дмитро Снєгирьов
Все статьи автора
Мнения

Чому тягнули з відключенням «ЛНР» від електрики

Або тендер на мільярд.

З 25.04.2017 року припинено перетоки електричної енергії з контрольованої на неконтрольовану територію Луганської області.

Дії щодо припинення перетоків електричної енергії виконано відповідно до вимоги ДП «Енергоринок» згідно з «Порядком здійснення заходів щодо часткового або повного припинення різниці перетоків електричної енергії у точках її обліку», затвердженого наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 10.06.2015 № 440. Причиною припинення є несплата протягом тривалого часу за поставлену і спожиту на неконтрольованій території електроенергію.

За інформацією прес-служби ЛЕО, споживачі загалом заборгували компанії близько 5,5 млрд гривень, з них 4,9 млрд гривень — споживачі з неконтрольованої території.

В свою чергу глава НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук повідомив, що потреби підконтрольної Україні частині Луганської області, крім чотирьох населених пунктів близько Трьохізбенка, забезпечуються через лінію Луганська ТЕС — станція Лисичанська. За словами Ковальчука, спеціалістами Північної енергосистеми ДП НЕК «Укренерго», ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» та ДТЕК Луганська ТЕС розроблено та вжито усіх необхідних заходів щодо синхронізації ДТЕК Луганська ТЕС з ОЕС України по мережі 110 кВ, спрямованих для надійної роботи енерговузла Луганської ТЕС.

Примітно, що в Донецькій області, на відміну від Луганської, електричну енергію не відключатимуть, поки не завершиться будівництво нової лінії електропередач в Авдіївку.

«Рішення про припинення перетоків не прийнято, оскільки залишається невирішеним питання щодо міста Авдіївка. Найближчим часом має завершитися будівництво компанією «ДТЕК — Високовольтні мережі» нового фрагмента лінії 110 кВ, яка забезпечить інше джерело для міста Авдіївка. Після цього постане питання про продовження або не продовження енергопостачання в окремі райони Донецької області», — повідомив глава «Укренерго» Ковальчук.

30 січня 2017 року в інтерв\’ю «Дзеркалу тижня» міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш сказав, що тимчасово окуповані території Донбасу неможливо відключити від електроенергії, тому що енергосистема між підконтрольною і непідконтрольною частиною єдина. «Мова йде про те, що контрольовані території залежать від неконтрольованих. Енергосистема побудована таким чином, що вона пов\’язує ці території, робить їх взаємозалежними», — констатував міністр.

Свого часу, з метою мінімізації ризиків, пов\’язаних з обмеженням енергопостачання населених пунктів Новоайдарського району, що знаходяться поблизу лінії розмежування,на контрольованій території, прийнято рішення про будівництво нової лінії електропередач. Запуск запланований до кінця 2017 року.10 лютого 2017 року заступник голови Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко провів нараду з питань визначення траси проходження нової повітряної лінії електропередач (ЛЕП) для енергозабезпечення с. Трьохізбенка та інших населених пунктів Новоайдарського району на підконтрольній українській владі частини області.

Як позитивний приклад мінімізації ризиків, пов’язаних з обмеженням енергопостачання населених пунктів, які знаходяться на контрольованій території Луганської області, є успішна реалізація проекту будівництва ПЛ 35 кВ — отпайка на ПС 110 кВ Станиця-Луганська від ПЛ 35 кВ «Гребля-Комишне» для енергопостачання Станично-Луганського району.

Варто зазначити, що будівництво отпайки від ПЛ-35 кВ «Гребля — Комишне» на підстанцію «Станично-Луганська» проводилося протягом усього 2016 року. Загальна довжина траси побудованої лінії — трохи більше 13 кілометрів. Було встановлено 100 опор. Питання про будівництво цієї лінії гостро постало ще в кінці 2014 року, коли на тимчасово окупованих територіях вирішили використовувати рубильник як інструмент політичного тиску.

Нагадаю, 22 березня 2016 року тимчасово виконуючий обов\’язки глави держкомпанії «Укренерго» Всеволод Ковальчук в інтерв\’ю УНІАН розповів, що як і раніше здійснюється передача електроенергії на непідконтрольні території Луганської та Донецької областей за договорами, укладеними Луганським і Донецьким обленерго відповідно до рішення Кабміну з цього питання. Але в Луганській області поставки йдуть тільки від Луганської ТЕС, яка працює як острів і не синхронізована з ОЕС.

Для вирішення цієї проблеми і забезпечення надійного енергопостачання та цього регіону ( контрольованих ЗСУ територій Луганської області) Кабінетом міністрів було розглянуто пропозицію Луганській військово-цивільної адміністрації про проектування будівництва нової підстанції 500 кВ в районі міста Кремінна і лінії 220 кВ, які цю підстанцію з\’єднають з Сєвєродонецьком. За словами Ковальчука, у другому півріччі 2016 року мало б початися будівництво. нової підстанції і до кінця 2017 року завершитися.

Почати у 2016 році будівництво станції в районі м. Кремінна не вдалося, утім, у січні 2017 року НАЕК «Укренерго» оголосила тендер на будівництво в Луганській області підстанції 500 кВ «Кремінська» із заходом високовольтних ліній 500 кВ «Донбаська – Донська» і 200 кВ «Кремінська – Ювілейна». Очікувана вартість будівництва — 1,08 млрд. гривень без ПДВ. Підстанцію повинні побудувати протягом 2017-2018 років. Закінчення будівництва ПС «Кремінська» і введення її в експлуатацію у 2018 році дозволить синхронізувати систему електропостачання півночі Донбасу з ОЕС України, яка нині працює за «острівною» схемою зі зниженою генерацією Луганською ТЕС.

Перемогу в тендері НЕК «Укренерго» на будівництво підстанції (ПС) «Кремінська» 500 кВ на Луганщині здобуло ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія» (КЕБК, Івано-Франківськ). «КЕСК» на аукціоні в системі ProZorro запропонувала виконати будівельні роботи за 1060,656 млн. грн., тоді як очікувана вартість будівництва ПС була заявлена на рівні 1083,333 млн. грн (без ПДВ). До закупівлі входить розробка проектної та робочої документації, отримання позитивного звіту експертизи, будівельні роботи, вартість українського та іноземного обладнання. Генеральний підрядник має виконати всі необхідні роботи протягом 2017-2018 років.

Згідно результатів проведеного НЕК «Укренерго» тендеру генеральний підрядник має виконати всі необхідні для подальшої синхронізації систем електропостачання півночі Донбасу з ОЕС України, яка нині працює за «острівною» схемою, протягом 2017-2018 років.

Проте, міністр енергетики та вугільної промисловості України І. Насалик заявив, що «починаючи з квітня» за розпорядженням прем\’єр-міністра Володимира Гройсмана і президента України Петра Порошенка енергосистему України готували до того, щоб вона могла працювати «і без неконтрольованої зони». «Ми зробили цілий ряд технічних і наукових рішень, які дають можливість забезпечити контрольовану зону Луганській області і контрольовану зону Донецької області повністю світлом, незалежно від того, які події будуть в неконтрольованої зоні», — пояснив Насалик.

26 квітня 2017 року Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб заявило, що національна енергетична компанія «Укренерго» синхронізувала роботу Луганської теплоелектростанції (Щастя, Луганська область, належить «ДТЕК Східенерго») з Об\’єднаною енергетичною системою України. «Виконано підключення ліній електропередачі на підконтрольній частині Луганської області з метою синхронізації ТЕС (Луганської) з енергосистемою України», — йдеться у повідомленні.

Виникає цілком логічне питання: якщо починаючи з квітня за розпорядженням прем\’єр-міністра Володимира Гройсмана і президента України Петра Порошенка енергосистему України готували до того, щоб вона могла працювати «і без неконтрольованої зони» і, як наслідок цієї роботи, за одну ніч вдалося вимкнути тимчасово окуповані території від електропостачання, і синхронізувати роботу ТЕС з енергосистемою України, то для чого було оголошувати тендер вартістю 1 млрд. гривен на будівництво підстанції в районі м. Креміння, яка б, власне, і мала б синхронізувати систему електропостачання півночі Донбасу з ОЕС України?

Відповідь на це питання має дати НАБУ.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU