hronika.info
Виктор Уколов
Все статьи автора
Мнения

Досі не закриті 30 справ проти Януковича

ЗМІ облетіла сенсаційна звістка.

Особливо не дивуючись і не переймаючись перевіркою інформації, сенсаційну звістку передрукували десятки сайтів. Навіть попри те, що з самого виступу пана Угаса, якщо його прочитати далі дражливих слів у заголовку телеканалу ZIK, стає зрозуміло, що він говорить про відсутність справ у суді.

Хоч і це не так, адже всі знають про суд над Януковичем за підозрою у державній зраді.

Тому я (замість журналістів) звернувся до Генеральної прокуратури, де отримав вичерпну інформацію про кримінальні провадження проти Януковича та його оточення, які розслідуються зараз на різних стадіях. Найголовнішими з них хочу поділитися з тими, кого ввела в оману вигадана сенсація сьогодні вранці.

Далі цитати з відповіді ГПУ:

«Януковичу В.Ф., Азарову М.Я., Колобову Ю.В., Арбузову С.Г. повідомлено про підозру у кримінальному провадженні щодо незаконного виділення з Державного бюджету України 220 млн. грн. та приватизації 92,7906 % державного пакета акцій ВАТ «Укртелеком» за заниженою вартістю.

• Фактично слідство у провадженні завершене та очікуються судові дозволи на здійснення спеціального розслідування стосовно його фігурантів, після чого провадження буде скероване до суду.

Януковичу В.Ф., Януковичу О.В., Ставицькому Е.А. та Литовченку П.В. повідомлено про підозру у кримінальному провадженні за фактом заволодіння державним майном – урочищем «Межигір\’я» вартістю 540 млн. грн.

• До суду внесено клопотання про надання дозволу на проведення спеціального розслідування стосовно фігурантів провадження, після отримання яких провадження буде скероване до суду.

Крім того, Януковичу В.Ф. та ще трьом особам повідомлено про підозру у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння державним майном (Сухолуччя) – земельною ділянкою на території Сухолуцької сільської ради.

• До суду внесені клопотання про надання дозволу на проведення спеціального розслідування, після отримання яких провадження буде скероване до суду.

Януковичу В.Ф., Захарченку Ю.В. та іншим особам повідомлено про підозру у кримінальному провадженні за фактом незаконного позбавлення волі митрополита Драбинка О.М. та зміщення з посади Митрополита Володимира.

• На даний час триває проведення низки експертиз, після чого кримінальне провадження буде скероване до суду.

Розслідуються кримінальні провадження за фактом вчинення впродовж 2010 – 2014 років у складі злочинної організації Януковича В.Ф. та її структурного підрозділу під керівництвом Курченка С.В.

Кримінальне провадження від 31.01.2013 за фактом заволодіння видобутим скрапленим газом, що належить ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укрнафта», коштами Національного банку України, банківських установ, ПАТ «Аграрний фонд», фіктивного підприємництва, легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, на загальну суму понад 7 млрд. грн., за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191 та інших статей КК України.

Здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 01.04.2014 за фактом заволодіння грошовими коштами ПАТ «НАК «Нафтогаз України» на загальну суму понад 3 млрд. грн. за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 5 ст. 191 та інших статей КК України.

• У вказаних та виділених із них кримінальних провадженнях повідомлено про підозру 62 особам, у тому числі високопосадовцям, із яких щодо 32 осіб до суду скеровані обвинувальні акти, щодо 3-х осіб направлено клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв\’язку із закінченням строків давності, які судом задоволено. Щодо 16 осіб судом постановлені обвинувальні вироки на підставі угод про визнання винуватості.

Розслідуються кримінальне провадження від 18.05.2015 за підозрою колишнього Голови Національного банку України Арбузова С.Г. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

• Установлено, що Арбузов С.Г., будучи Головою Національного банку України, зловживаючи своїм службовим становищем, вчинив розтрату коштів Національного банку України в особливо великих розмірах – на загальну суму 220 млн. грн., протиправно витративши їх на створення у 2011 році афілійованого з ним ТОВ «Банківське телебачення» (телеканал «БТБ») та при подальшому фінансуванні господарської діяльності цього суб\’єкта господарювання.

Також розслідується кримінальне провадження:

— від 07.05.2014 за підозрою колишнього Голови Державного агентства лісових ресурсів України Сівця В.М. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368, ч. 3 ст. 209 КК України та його дружини Журавльової М.В. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368, ч. 3 ст. 209 КК України. У

— від 05.05.2015, за підозрою колишнього віце-прем\’єр-міністра України – Міністра охорони здоров\’я України Раїси Богатирьової та голови правління ПАТ «Фармстандарт-Біолік» Олександра Стащенка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування стосовно екс-Президента України Януковича В.Ф. у наступних кримінальних провадженнях:

• за підозрою Януковича В.Ф. в організації фальсифікації результатів голосування у Верховній Раді України 16 січня 2014 року за прийняття «диктаторських» законів (ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України).

• за підозрою Януковича В.Ф. в одержанні у період листопада 2011 – січня 2012 під виглядом авторської винагороди замаскованої у форму «видавничого договору», неправомірної вигоди у сумі 26,6 млн. грн. від ТОВ «Друкарня «Новий Світ».

• за підозрою Януковича В.Ф. у створенні злочинної організації та в чиненні в її складі тяжких та особливо тяжких злочинів, внаслідок чого у період січня-лютого 2014 року заподіяно смерть 78 особам та спричинено вогнепальні поранення понад 180 особам (ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ст. 340, ч. З ст. 27, ч. З ст. 365, ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 121 КК України).

14.03.17 Генеральна прокуратура України передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо екс-президента України В. Януковича.

Екс-президент обвинувачується у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада, тобто діяння, умисно вчиненого громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній безпеці України) Наступне судове засідання призначено на 29 травня 2017 року.»

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU