hronika.info
Алексей Павленко
Все статьи автора
Мнения

Відновлення зрошення на півдні – складова економічного зростання

Чому це так важливо для економіки.

Природна родючість українських ґрунтів у поєднанні з сучасними технологіями вирощування може дати високі врожаї. Проте ні сучасні технології, ні новітні сорти гібридів не забезпечують ефективне рослинництво, коли бракує головного джерела життя на Землі – води. До того ж останніми роками у світі відбувається глобальне потепління клімату, яке суттєво впливає на динаміку аграрного виробництва. Лише за останнє десятиліття Україна вже неодноразово переживала шалену літню спеку та багатоденні періоди за відсутності опадів. І, приміром, в багатьох південних регіонах України кожні 6-8 років з 10 оцінюються як сухі та посушливі. Саме через це питання врожайності часто стояло дуже гостро. А якщо ще резюмувати, що площа сухої та дуже сухої зони зросла на 7%, а площа перезволожених земель скоротилася на 8%, то для фермера це просто страхітливий сон.

Тому, щоб не наступати на старі граблі у майбутньому та унеможливити сільськогосподарського колапсу потрібно діяти навіть не зараз, а ще вчора. І тут справа не лише у порятунку українських чорноземів від посухи. Мова йде про раціональне використання землі та підвищення врожайності вирощуваних культур. Існуючий стан зрошувальних систем потребує проведення термінових заходів з модернізації та реконструкції. А це, у свою чергу, вимагає значних фінансових ресурсів та визначення шляхів вирішення. Однак тут варто констатувати, що альтернативи зрошенню немає. Щоправда, в результаті занепаду зрошувальних систем маємо значні скорочення площі поливу: з майже 2,3 млн га у 1990 році до 472 тис га у 2015 році — без врахування Криму. І якщо узагальнити за 25 років, то зменшення площ поливу скоротилося у неймовірні 5,5 разів. А площі сухої та дуже сухої зон в Україні становлять 11,6 млн га орних земель. Невтішно приголомшує і середня врожайність зернових та зернобобових культур в зоні степу 15 років — 23 ц/га. Тоді як частка регіону в загальному обсязі виробництва зерна скоротилася за 25 років з 48% до 37%. А потенціал зрошуваних систем півдня України використовується лише на третину. Найефективніше використовуються зрошувані землі у Херсонській області: із наявних 426,8 тис. га зрошуваних земель у поливному режимі використовується 291,8 тис га (70%). Слід зауважити, що це єдина область, яка повністю поливає підготовлену до роботи площу протягом останніх років. У інших областях ситуація в рази гірша. Приміром, показник використання зрошуваних земель у Одеській області складає 19%, у Дніпропетровській — 14%, а у Миколаївській ще менший відсоток – 13.

В стратегічному плані необхідна сучасна концепція використання зрошуваних земель. Наша команда розробила стратегію з відновлення та розвитку системи зрошення. Для її розробки міністерство за домовленістю із Світовим банком створило координаційну раду та п\’ять робочих груп: бачення мети сектору зрошення та дренажу; огляд поточної ситуації у секторі зрошення та дренажу; утворення інституційних та законодавчих основ реформування сектору зрошення; програма реконструкції та модернізації зрошувальної та дренажної інфраструктури; розробка інвестиційного плану та дорожньої карти реформування сектору та організації інвестиційних проектів. При цьому реалізація проекту зрошення на півдні України, який охоплює 5 областей (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Дніпропетровська) стратегічно важлива для України.

Поки що варто констатувати, що сьогоднішній стан зрошувальної інфраструктури України невтішний: зношеність насосних станцій, каналів та трубопровідних мереж досягає, щонайменше, 82%. Адже навіть згідно з матеріалами інвентаризації, яка проводилася спільно з Держводагентством України у 2013 році, із 2,17 млн га на площі 737,5 тис. га можна здійснювати полив без додаткових капітальних вкладень у зрошувальні системи. А через зношеність, відсутність насосно-силового обладнання та незадовільного гідрогеолого меліоративного стану безповоротно втрачено у зрошуваному землеробстві 361,4 тис. га. З того часу ситуація лише погіршилася. А якщо додати до цього анексований Крим та окуповані території Донбасу, то картина доволі сумна. З майже 1,7 млн. га зрошуваних земель у південному регіоні поливається лише 450,8 тис. га. Тоді як не поливається через незадовільний стан трубопроводів 795,9 тис. га,а через відсутність дощувальних машин – 495,1 тис. га. Підлягає списанню – 227 тис. га.

Попри непросту ситуацію зараз, відновлення зрошення відкриє Україні хороші перспективи в українському агросекторі: лише відрегулювавши поливи на площі 500-550 тис. га. дозволить нам додатково виробляти сільськогосподарської продукцію на 8-10 млн. тонн щороку. І це, мінімум. До того ж такий амбітний план не з галузі чогось фантастичного. Адже він може бути реалізований вже до 2020 року. Звичайно, безапеляційним залишається той факт, що реалізація цих перспектив вимагає коштів. І за експертними оцінками, тут має бути залучено 1,5-2 млрд. доларів. І ці кошти можуть виправдати себе у повній мірі. Оскільки тут не лише справа у розвитку інфраструктури та підвищенні ефективності сільськогосподарської продукції. Тут йдеться про важливий соціально-економічний ефект: це і збільшення надходжень до державного бюджету, це і розвиток сільських територій і нові робочі місця. Адже в розрахунку на 1 млн. га зрошуваних земель це становитиме понад 70 тис. працевлаштованих осіб.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU