hronika.info
Виктор Уколов
Все статьи автора
Мнения

Що вдалося президенту за три роки

І що не вдалося.

Коли мені сьогодні задали питання про досягнення Петра Порошенка за 3 роки і додали – тільки коротко – чесно кажучи я розгубився. Як вибрати головне? А потім сів і написав цей блог, де звичайно ж є не вся інформація, але принаймні те, що врізалось в пам\’ять.

Насамперед він добився цивілізаційного прориву – надання Україні безвізу до Євросоюзу, що остаточно розвернуло нас від Москви, відкривши українцям Європу. А українській економіці європейський ринок відкрила зона вільної торгівлі в угоді про асоціацію України з ЄС.

Саме Порошенко переконав Захід створити неофіційну коаліцію на підтримку України і ввести економічні санкції проти Росії навіть всупереч інтересам бізнесу цих країн. Згадаймо, що 7 червня 2014 року жодної економічної санкції проти Росії ще не було.

Завдяки роботі президента було відновлено українську армію. На червень 2014-го були боєздатними 6 тисяч, а сьогодні 250 тисяч добре озброєних та забезпечених захисників оберігають територію України.

Міжнародна активність Петра Порошенка допомогла армії зупинити російський наступ у вересні 2014 року, що дало час на передислокацію військ і організацію оборони по лінії розмежування.

Звичайно ж за Петра Порошенка вдалося зупинити падіння гривні і наростити золотовалютні резерви НБУ з 5 млрд до 17 млрд незважаючи на війну.

Можливо це сприймаєтсья вже як буденне, але Петро Порошенко став першим президентом, який обмежив вплив олігархів, послідовно відлучаючи їх від державних ресурсів.

З-під впливу Ігоря Коломойського вилучено Укртранснафту, яка повернулася під контроль держави. Націоналізовано Приватбанк. А закон про ринок природного газу примусив Дмитра Фірташа платити за використання газорозподільчих мереж.

За підтримки Петра Порошенка уряд Арсенія Яценюка докорінно змінив структуру постачання газу до України, зробивши нашу країну енергетично незалежною від Росії, де в 2013 році купувалося 92% енергоносіїв, а нині – 0%.

Для мене ж найголовніше, що Порошенко зберіг мир між органами влади в Україні, відмовившись від протистояння з прем\’єром за збільшення повноважень, чим до останнього часу грішив кожен глава держави.

Навіть після відставки з посади прем\’єра він продовжує співпрацювати з Арсенієм Яценюком, що дозволяє зберігати коаліцію з Народним Фронтом. На відміну від часів Ющенка-Тимошенко зараз в Україні точно не існує конфлікту між гілками влади.

Що ж не вдалося Петру Порошенку?

Ніде правди діти, президенту не вдалося припинити війну – він категорично не хоче відмовлятися від окупованих територій Криму та Донбасу (хоч такі заяви серед українських політиків вже лунали не раз) А раз Україна буде продовжувати вимагати звільнення своїх територій, значить воювати буде й агресор.

Однак заради миру здавати Росії наш Донбас і Крим – таку політику я б не підтримував.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU