hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Сублімація Вітольда Ващиковського

Заява польського міністра набула більшого резонансу.

Вітольд Ващиковський проводить партійну лінію, і тезу «з Бандерою Україна до ЄС не потрапить» вже озвучував голова «Права і справедливості» (за сумісництвом – неформальний лідер Польщі) Ярослав Качинський. Спочатку у розмові з Петром Порошенком у грудні 2016-го, потім публічно, вже у січні цього року. «Право і справедливість» у такий спосіб консолідує навколо себе консервативний електорат, з прицілом на майбутні місцеві вибори.

«ПіС» не вперше розігрує українську карту, наче навмисне користуючись моментом. Парадокс полягає у тому, що польсько-українське стратегічне партнерство справді існує, більше того – розвивається, однак нинішня політична еліта Польщі далеко не завжди намагається враховувати існуючі реалії. В тому числі – ситуацію в Україні, проте часто називає наших заробітчан «біженцями», прикриваючи ними небажання приймати біженців з Африки та Близького Сходу.

Проте є ще одна причина гострого випаду шефа польської дипломатії на адресу України. Офіційна Варшава має численні проблеми у відносинах з Європейським Союзом. Переобрання Дональда Туска головою Європейської Ради всупереч позиції польської влади було прийнято як образа, а тепер ще Емануель Макрон не радить Польщі та іншим країнам Центральної Європи поводитися у Європейському Союзі мов у супермаркеті.

Не лише Вітольду Ващиковському, а й іншим польським політикам варто пам’ятати не лише про циклічність історії і про складні двосторонні взаємини, але і про те, що без українських заробітчан і економічне зростання у Польщі, і соціальні програми «ПіС» можуть опинитися під загрозою. Україні ж варто відповісти дипломатично та чітко, без сантиментів.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU