hronika.info
Владимир Пилипенко
Все статьи автора
Мнения

Нові пенсії – старі проблеми

Кабмін подав до парламенту пакет законопроектів.

На сайті Верховної Ради зареєстровано чотири із них: «Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» №6614 (затверджений на засіданні уряду 21 червня), «Проект закону про внесення змін до ст. 588 Митного кодексу України з питань пенсійного забезпечення» №6615, «Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України з питань пенсійного забезпечення » №6616 та «Проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення пенсій » №6617.

В Мінсоцполітики з гордістю заявляють, що не піддались тиску МВФ — про підвищення пенсійного віку. Проте попри усі обіцянки деяким категоріям українців все-таки доведеться вийти на пенсію пізніше 60-ти років.

Аналізуючи текст запропонованих законопроектів, варто зауважити, що одним із головних критеріїв виходу на заслужений відпочинок буде страховий стаж -період часу, протягом якого кожен громадянин платить зі своїх доходів до Пенсійного фонду єдиний соціальний внесок. За найманих працівників відповідну суму відраховують роботодавці. Фізичні особи-підприємці роблять це самостійно.

На сьогоднішній день для отримання пенсії за віком необхідно мати страховий стаж не менше 15 років. У разі затвердження реформи він виросте до 25 років — і це вже з 1 січня 2018 року. Після цього протягом десяти років розмір страхового стажу збільшуватиметься щорічно на один рік, отож 1 січня 2028-го складатиме уже 35 років.

Згідно із законопроектом людина, яка не має необхідного стажу, може піти на заслужений відпочинок в 63 роки — тоді станом на 1 січня 2018 року вимога щодо страхового стажу становитиме не 25 років, а 15. Згодом мінімальний поріг збільшуватиметься щорічно (на 1 рік). Тим, хто вирішить піти на пенсію в 63 роки в 2028-му, потрібно буде мати страховий стаж 25 років. Особа може відкласти вихід на пенсію до 65 років. Тоді вимога за страховим стажем збережеться на рівні 15 років і в наступний період.

Якщо і в цьому випадку не вистачає страхового стажу, то можна розраховувати на соціальну допомогу від держави, яка по суті пенсією не є, а її рівень залежить від забезпеченості громадянина. Претендувати на неї зможуть ті, хто досягнув 65 років.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU