hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Операція «Реінтеграція»

Низка українських медіа оприлюднили відповідний проект закону.

Що це означає для України та її громадян проект закону «Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей»?

По-перше, на офіційному рівні буде визнано факт окупації України. У цьому законопроекті йдеться про територію Донбасу, територія Криму визнана парламентом окупованою раніше. У законопроекті йдеться про збройну агресію та тимчасову окупацію, тобто визначаються базові поняття для опису ситуації, що склалася на Донбасі.

По-друге, пропонується особливий правовий режим, реалізація якого буде у компетенції військових – керівникам Об’єднаного оперативного штабу призначатимуть за поданням начальника Генерального штабу. Це, серед іншого, відповідає реаліям зміцнення Збройних Сил – і організаційно і кадрово. Відмова від формату АТО та нова політико-правова матриця повинні дозволити військовим діяти більш впевнено.

По-третє, не визнаються жодні документи, що видані на території ОРДЛО. У цьому контексті зауважу, що абітурієнти з окупованих територій цього року можуть вступати до українських університетів навіть без паспортів, тобто тих папірців, яких називають «паспортами народних республік». Цей підхід стосується і документів щодо права власності.

По-четверте, Україна декларує готовність обговорювати законопроект із західними партнерами, корегуючи його. Очевидно, з цієї причини поспіху в його ухваленні не буде. Як не буде і «особливого статусу Донбасу» – терміну, який помітно дратує значну частину українського суспільства.

По-п’яте, дещо бентежить відсутність в оприлюдненому документі перехідних положень. Думаю, що це свідомий хід, не лише тест на суспільну увагу, але і прагнення залишити певний простір для політичних та юридичних маневрів.

Зрештою, по-шосте, Україна має унікальну можливість стати піонером у справі розробки законодавства у сфері протидії гібридній агресії. Досвід, накопичений нашою країною протягом останніх років, потрібно використовувати як всередині держави, так і експортувати зацікавленим партнерам, яких достатньо багато.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU