hronika.info
Дмитрий Тузов
Все статьи автора
Мнения

Чи можна відібрати квартиру без судового рішення

Донедавна я був переконаний, що це неможливо.

В редакцію «Громадського радіо» зателефонували схвильовані люди й повідомили, що просто зараз їх, разом із майном виносять із власної квартири. Спочатку я не повірив, що вдертися у квартиру, зрізати двері й виносити майно можна без рішення суду й виконавчої служби. Але взяв камеру й вирішив з\’їздити на місце події. Аби подивитись, на підставі яких рішень відбувається експропріація майна.

Побачене, відверто вразило. Виявляється, що виселяти сім\’ю з квартири можуть й без судового вердикту. Зрізали двері й зайшли у приватне помешкання якісь хлопці у камуфляжі. На відео помітно, як вони намагаються виносити речі, для чогось совають туди-сюди диван, всупереч спробам місцевих мешканців зупинити цей фільм жахів. Бійці камуфльованої «бригади», я думаю, лише «косять» під АТОшників (зараз модно на будь-які розборки наряджатися в бійців АТО). Але експропріатори квартири пороху, думаю, не нюхали. Бо порозбігались у різні боки, коли побачили мене з камерою. Цікаво, що я за кілька днів до того повернувся із зони АТО і просто хотів з\’ясувати у цих камуфльованих, де саме, на якій ділянці фронту вони служили і що бачили. Оскільки бригада драпонула з поля бою без коментарів, я думаю, що це була бригада ряджених клоунів, які використовують бойовий камуфляж не за призначенням.

А тепер про те, що вдалося з\’ясувати: власники помешкання брали кредит у банку «Форум» на купівлю квартири. Вони встигли виплатити 180 тисяч доларів. Коли залишилось сплатити ще 17 тисяч, у банк «Форум» було введено тимчасову адміністрацію. Кредитні борги було продано третій стороні. Борг сімейства викупила компанія «Дніпро фінанс груп» за 10 тисяч доларів (!). Й почала процес виселення громадян з купленої ними квартири. Директор фінансової компанії «Дніпрофінансгруп» Олександр Скребець на камеру сказав, що тепер він житиме у цій квартирі, яка потрібна його компанії «під офіс». Потужна мотивація, насправді. Кому ж не потрібен офіс у Києві!

Знаєте, все це не жарти, звісно, якщо кожного з нас фінансова (колекторська) компанія може спробувати виселити з квартири без рішення суду. Навіть згадався дитячий анекдот про вовка, який повечеряв власницею квартири, а її онучці у червоній шапочці повідомив про те, що справді, жила тут якась бабка. А тепер тут буде офіс.

І, насамкінець, ще один важливий штрих. До уваги міністра юстиції Павла Петренка. Як на мене, треба звернути увагу на дії нотаріуса, яка, так само, без рішення суду, внесла зміни в електронні реєстри власності. Тобто, прийняла рішення позбавити власників їхнього нерухомого майна і вписати в реєстр іншого власника. Без рішення суду!

Скажу чесно, що я був настільки вражений цими неординарними подіями, яким міг би позаздрити й Остап Бендер, в арсеналі якого, як відомо, було 400 чесних способів експропріації чужого майна, що зв\’язався з одним із заступників міністра юстиції. Після чого спеціальна комісія скасувала рішення нотаріуса й відновила попередні записи у реєстрі. Тепер справу вдалося перевести у законне русло: все вирішуватиме суд. А на багатостраждальну квартиру накладено арешт. Це означає, що без судового рішення вже ніхто не зможе виселити мешканців цієї квартири й викидати їхні речі просто так на вулицю.

Але прецедент, погодьтеся, неприємний. Поки в країні йдуть розмови про реформи судової системи, вже почали діяти загони експропріаторів, яким судові рішення взагалі не потрібні. Власне, такі загони діяли й раніше. Але вони прикривались хоч якимось рішенням суду. Тепер процес пішов ще далі.

І, звісно, питання до нотаріусів, які отримали можливість вносити зміни у держреєстри власності, залишається відкритим. І хто його знає, якими мотивами керується якась тьотя чи дядя з посвідкою нотаріуса, змінюючи власників на власний розсуд. Якщо не зупинити такі практики, такий хаос може початись, що важко собі уявити наслідки.

І до банків не менше питань. Було б добре провести розслідування, як відбувається продаж боргів. І чи не є цей дуже чутливий момент елементом змови й злочинної схеми по відбору чужого майна. Бо якось дивно виходить: якщо банк, який збанкрутував, не повертає гроші своїм вкладникам, це вважається нормальною справою. Мовляв, нічого не вдієш, у банк введено тимчасову адміністрацію, і все «заморожено». У мене є знайомі підприємці, у яких в тому ж банку «Форум» «згоріло» 360 тисяч доларів. Хоча люди брали кредити на розвиток своєї справи, закуповували обладнання, запускали виробництво. Тепер вони повертають кредити, але залишились без коштів, розміщених на рахунках цього банку. А ось коли хтось винен фінансовій установі, вона цілком легально може продати цей борг за півціни людям, які зріжуть двері й зайдуть, даруйте, у вашу квартиру. І знаєте що: пощади від цих людей не чекайте.

Шкода, справді, що приватні особи не можуть продати банківський борг третій стороні, яка навідається в гості до керівника тимчасової адміністрації фінансової установи. Або до колишнього керівника, або й власника банку, який довів його до банкрутства. Хоча в даному разі, наскільки я розумію, фактичний екс-власник банку «Форум» Вадим Новинський сидить в залі українського парламенту, прикривається депутатською недоторканістю й називає всі звинувачення «політичними переслідуваннями». Але це – інша історія.

Підсумовуючи сказане: непогано було б відстежувати процес продажу боргів банківськими установами. Це може пролити світло на процес накопичення капіталів під час банківської кризи.

Думаю, що матеріалів для правоохоронних органів на цих відео – більше, ніж достатньо для проведення розслідування. Якщо правоохоронцям буде потрібна розширена версія описаних подій – я надам всі наявні у мене матеріали. Зокрема, на відео, яке не ввійшло у цей матеріал, є реакція сусідів, які вийшли на захист мешканців і ледве не влаштували «міні-майдан».

І ще раджу кожному з нас пильнувати: чи, бува, його нерухоме майно вже не переписано на когось іншого, кому воно потрібне, скажімо, «під офіс»:

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU