hronika.info
Виктор Уколов
Все статьи автора
Мнения

Повне перезавантаження Верховного суду є унікальним

Серед країн Європи.

Недавно хтось із іноземних дипломатів сказав, що реальні досягнення української влади не відповідають оцінкам суспільства, які є заниженими. Така вже наша вдача, що ми, українці, завжди трохи незадоволені владою:) Однак, незважаючи на критичний настрій, заради справедливості, варто помічати і підтримувати ті кроки влади, які є безумовним позитивом у порівнянні з минулим.

Одним з них є завершення конкурсу до Верховного Суду, який відбувався вперше в історії України. Як виявилось, він є унікальним навіть для світової практики.

Стаття на сайті Atlantic Council сповнена тих об\’єктивних оцінок, яких бракує українським ЗМІ:

Повне перезавантаження Верховного суду є унікальним серед європейських країн. Вперше судді, адвокати та юридичні науковці, які мають більше десяти років професійного досвіду, мали право подати заяву до Верховного Суду на відкритому конкурсі.

Громадянське суспільство також відіграло велику роль у процесі через Громадську Раду Доброчесності, яка допомагає ВККС в оцінці доброчесності кандидатів.

Джон Куббон, старший радник з питань судової влади в Консультативній місії ЄС в Україні, підтвердив, що процес відбору суддів було набагато краще організовано, ніж у багатьох європейських країнах. «І той факт, що співбесіди та досьє кандидатів є загальнодоступними, не має прецеденту», – сказав він.

Мабуть саме тому у твіті Посольства США в Україні відзначено, що до Верховного Суду пройшов ряд сильних кандидатів.

Щодо тих, хто викликає сумнів – вся справа у юридичних доказах, якими може скористатися Вища Рада Правосуддя, що буде місяць остаточно перевіряти майбутній склад Верховного Суду. Тому громадським активістам відпочивати у серпні не доведеться.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU