hronika.info
Дмитро Снєгирьов
Все статьи автора
Мнения

Чи насправді «ЛНР» відключали від води та енергопостачання

Зробити це немає технічних можливостей.

Мінська підгрупа щодо врегулювання конфлікту на Донбасі визначила дивний механізм для погашення боргів за воду і енергопостачання підприємствами ОРДЛО. Зокрема, сторони домовилися про передачу готівки терористами у якості оплати за споживану воду. Причому працівники СБУ мали б гарантувати безпеку на момент передачі готівки.

Було визначено місце зустрічі, куди представники самопроголошених «республік» мали привезти валізу з готівкою і під гарантію недоторканності і безпеки внести кошти на рахунки компаній в українських банках. Механізм мав запрацювати 20 липня. Утім, під час зустрічі в обумовленому місці представників ОРДЛО з валізою готівки затримали співробітники СБУ.

Україна наразилася на можливі звинувачення з боку окупаційних адміністрацій «ЛДНР» щодо невиконання українською стороною взятих на себе зобов\’язань.

Після заяви з боку «ЛДНР» про націоналізацію українських підприємств, Україна повинна була призупинити будь-яку співпрацю. Ще в квітні представники влади стверджували, що «ЛНР» відключена від енергопостачання за борги. І тільки в липні прозвучала заява про відключення «ДНР». Виникає питання: чи було насправді відключення «ЛНР», і чи не означає це, що ми і далі постачаємо на окуповані території воду і електроенергію?

Заява уряду про синхронізовану роботу ТЕС біля міста Щастя на Луганщині з єдиною енергосистемою України не відповідає дійсності.

30 січня 2017 року в інтерв\’ю «Дзеркалу тижня» міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш сказав, що тимчасово окуповані території Донбасу неможливо відключити від електроенергії, тому що енергосистема між підконтрольною і непідконтрольною частиною єдина. «Мова йде про те, що контрольовані території залежать від неконтрольованих. Енергосистема побудована таким чином, що вона пов\’язує ці території, робить їх взаємозалежними», — констатував міністр.

Наразі немає технічних можливостей це зробити без будівництва окремої підстанції.

Щоб синхронізувати роботу енергосистем на окупованих територіях з Україною, потрібно побудувати нову підстанцію в м. Кремінна. Для вирішення цієї проблеми і забезпечення надійного енергопостачання та цього регіону (контрольованих ЗСУ територій Луганської області) Кабінетом міністрів було розглянуто пропозицію Луганській військово-цивільної адміністрації про проектування будівництва нової підстанції 500 кВ в районі міста Кремінна і лінії 220 кВ, які цю підстанцію з\’єднають з Сєвєродонецьком.

За словами Ковальчука, у другому півріччі 2016 року мало б початися будівництво. нової підстанції і до кінця 2017 року завершитися.

Почати у 2016 році будівництво станції в районі м. Кремінна не вдалося, утім, у січні 2017 року НАЕК «Укренерго» оголосила тендер на будівництво в Луганській області підстанції 500 кВ «Кремінська» із заходом високовольтних ліній 500 кВ «Донбаська — Донська» і 200 кВ «Кремінська — Ювілейна». Очікувана вартість будівництва — 1,08 млрд. гривень без ПДВ.

Підстанцію повинні побудувати протягом 2017-2018 років. Тільки після закінчення будівництва ПС «Кремінська» і введення її в експлуатацію у 2018 році будуть створені технічні умови які дозволять синхронізувати систему електропостачання півночі Донбасу з ОЕС України, яка нині працює за «острівною» схемою зі зниженою генерацією Луганською ТЕС.

Примітно, що вартість будівництва підстанції зросла майже вдвічі – з 550 мільйонів гривень до 1,08 мільярда.

Варто зазначити, що також не відповідає дійсності інформація, що Росія повністю забезпечує електроенергією ОРДЛО. РФ забезпечує лише населення. Але там працюють шахти і помислові підприємства, тобто промислова напруга з України йде, а платять за це українці.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU