hronika.info
Виктор Таран
Все статьи автора
Мнения

НАЗК у липні: прорив з перевіркою е-декларацій

Та загроза реформа прозорості партійних фінансів.

У липні Національне агентство з питань запобігання корупції провело 5 засідань. Під час цих засідань було прийнято 181 рішення із 257 питань, що складає 70%. Це гарний показник результативності, який черговий раз доводить, що НАЗК поступово налагоджує свою роботу. Однак, все ще лишаються невирішеними кілька стратегічних проблем, які не дозволяють назвати роботу НАЗК задовільною.

Під час засідань Агентства не було прийнято ніяких рішень стосовно затвердження методичних рекомендацій щодо організації роботи із повідомленнями про корупцію, внесеними викривачами. Це у свою чергу гальмує процес якісного налагодження роботи із фінансами партій та боротьбою із політичною корупцією.

Так, на приклад, навіть після того як активісти коаліції «Гроші партій під контролем» зафіксували ряд порушень з боку партії ВО «Батьківщина» в питаннях отримання внесків на свою статутну діяльність, НАЗК не змогли проголосувати жодного рішення, щодо застосування санкцій проти партії. Як результат — попри наявні порушення ВО «Батьківщина» продовжує отримувати державне фінансування.

Окрім того НАЗК вже другий місяць через внутрішні політичні баталії не може затвердити звіти «Про затвердження висновків про результати аналізу звітів політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов\’язання фінансового характеру.» Через не затвердження звітів реформа прозорості політичних фінансів продовжує лишатися під загрозою.

Також до негативних тенденцій можна віднести те, що уже сьомий місяць поспіль не затверджуються антикорупційні програми різних органів. Наразі на сайті НАЗК можна знайти аж 10 таких програм! Вважаючи на те, що наступний місяць може перетворитися на суцільну відпустку, прийняття рішень з цього питання відкладається на невизначений термін.

На жаль, на одному із засідань НАЗК стався неприємний інцидент: члени Агентства вирішили не затверджувати відправку 4 протоколів уповноважених до суду. Проте, такі дії членів НАЗК є нічим іншим як втручання в роботу уповноважених НАЗК і мають нести за це політичну відповідальність. Бо члени НАЗК не є судовим органом, а не направляти результат роботи уповноважених — фактично позбавляти їх можливості виконувати свою роботу.

Щодо прийнятих рішень, то тут варто виокремити те, що НАЗК почало затверджувати результати повної перевірки декларацій. На кінець липня затверджено 38 результатів. Прийняті рішення ознаменували початок чергового етапу роботи НАЗК, з чим і варто привітати уповноважених НАЗК. Намагання затвердити такі результати були з травня місяця і мали багато скандалів.

Позитивну оцінку роботі НАЗК можна поставити і за те, що вони врахували зауважень Міністерства юстиції України до рішення НАЗК «Про затвердження Порядку здійснення моніторингу способу життя суб\’єктів декларування», яке також розглядалося і на засіданні Громадської ради. Зауваження були враховані та направленні для реєстрації цього порядку.

Також члени прийняли ще низку важливих рішень:

1) Про затвердження обґрунтованого висновку щодо корупційного правопорушення та направлення матеріалів до САП. В результаті роботи НАЗК виявило ознаки злочину, а оскільки НАЗК не є правоохороннім органом то матеріали були передані до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Опрацьований матеріал був якісним, тому маємо надію що САП доведе справу до суду.

2) Про утворення міжвідомчої робочої групи з приводу підготовки нової національної антикорупційної стратегії на 2018- 2020 роки. Програмний документ для країни. В робочу групу були включені представники громадськості та Громадської раді прі НАЗК. Це дає надію на розробку якісного документу.

3) Про затвердження Методичних рекомендацій щодо організації роботи із повідомленнями про корупцію, внесеними викривачами. З четвертої спроби документ було прийнято.

4) Про врахування зауважень Міністерства юстиції України до рішення НАЗК «Про затвердження Порядку здійснення моніторингу способу життя суб\’єктів декларування». Це питання розглядалось також і на засіданні Громадської ради 19.07.2017. Зауваження були враховані та направленні для реєстрації цього порядку. Однозначно необхідний документ. З його затвердженням почнеться ще один етап роботи НАЗК.

Також варто зауважити, що цього місяця представниками НАЗК прийнято 35 рішення про початок повної перевірки декларацій (35 осіб) та 45 рішень про відмову у повній перевірці декларацій (45 осіб). І хоча кількість відмов у перевірці перебільшує тих, чиї декларації все ж перевірять, треба привітати зміну практики розгляду та визначення — тепер рішення приймається по кожній особі конкретно, а не списком, через що раніше у списках могли «губитися» цікаві постаті.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU