hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Флешмоб: справа державної ваги

Чим відзначилися парламентарі.

У Верховній Раді відбулася незвична подія: парламентарії провели своєрідний флешмоб на підтримку політв’язнів у Криму, яких за підрахунками голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, не менше 48.

Серед них – не лише кримські татари, але і росіяни та українці, які не прийняли російської окупації півострова та мали сміливість висловлювати публічну позицію. Крим, що поступово перетворюється на потужну військову базу Росії, стає вкрай небезпечним місцем для багатьох незгодних. Справа Володимира Балуха, якому підкинули патрони через вивішений на будинку український прапор, журналіста Миколи Семени, заступників голів Меджлісу Ахтема Чійгоза та Ільмі Умерова, засуджених до позбавлення волі через опір окупації, підтверджують це. Нагадаю, що російські спецслужби обрали практично безвідмовну тактику «боротьби з ісламським екстремізмом» у Криму, яка проводить до масових арештів.

Україна має зосередитися на звільненні політичних в’язнів Криму, наголосив Рефат Чубаров. Він нагадав, що і дня не минає без обшуків та арештів незгодних на півострові. Цілком зрозуміло, що ця тактика обрана для залякування та придушення опору в Криму, і вона буде реалізовуватися російськими спецслужбами і надалі.

До цього часу не оприлюднено стратегію повернення Криму, це питання відійшло на задній план у міжнародній політиці. Проте звільнення громадян, які залишилися вірними Україні, це не стільки політична дія, скільки випробування для української влади. За великим рахунком, спроможність відстояти співгромадян в умовах окупації – один з головних тестів на наявність змін в українській політиці та спроможність консолідовано відстоювати національні інтереси. Нагадувати про окупований Крим та стан справ з правами людини там (суттєве погіршення минулого тижня зауважило Бюро верховного комісара ООН з питань прав людини) необхідно щодня.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU