hronika.info
Дмитро Снєгирьов
Все статьи автора
Мнения

Чеські «ліваки» в окупованому Луганську

Що громадянин Чехії «забув» в ЛНР.

В окупованому Луганську громадянин Чеської Республіки Яромир Вашек, очільник громадської організації «Товариство друзів ЛНР і ДНР», провів зустріч зі студентами Луганського національного університету (ЛНУ) імені Володимира Даля.

Яромир Вашек (19.05.1957 р.н.) народився в місті Оломоуц. З 1982-го року працював шкільним учителем географії та історії. З 2014 року – на пенсії. Член комуністичної партії Чехії і Моравії (Komunistická strana Čech a Moravy). Вперше відвідав окупований Луганськ навесні 2016 року, теперішній його візит – четвертий за рахунком.

В грудні 2016 року, після чергової поїздки на окуповані території Луганської області, Вашек виступив з ініціативою створення громадської організації «Товариство друзів ЛНР і ДНР». Наразі ця організація активно діє на території Чеської Республіки.

Програмовими засадами громадської організації «Товариство друзів ЛНР І ДНР» є організація антиукраїнської інформаційної компанії у ЗМІ, збирання гуманітарної допомоги для жителів самопроголошених «республік» та проведення на території Чеської Республіки вуличних акцій з антиукраїнськими гаслами на підтримку так званих «ЛДНР».

За словами Вашека, метою створення організації стала необхідність прориву інформаційної блокади, тому що, на його думку, «більшість ЗМІ Чехії пишуть неправду, нав’язуючи співгромадянам образ жителів Донбасу, включаючи дітей, як «терористів»«.

20 червня 2017 року в окупованому Луганську Яромир Вашек взяв участь у роботі «круглого столу» «Подолання інформаційної блокади Донбасу на території України і країн ЄС». За інформацією аналітичного відділу ГІ «Права справа», учасники так званого «круглого столу», громадяни Чеської Республіки, Німеччини та Голландії обговорювали питання висвітлення в європейських ЗМІ війни на сході України і «порушення свободи слова на території України і в країнах Європи».

Під час виступу на прес-конференції в Луганську Яромир Вашек заявив, що учасники організації, яку він очолює, покажуть жителям Чеської Республіки фотовиставку про події на сході України. Вона матиме чітке антиукраїнське забарвлення.

Варто зазначити, що Яромир Вашек є автором циклу статей-репортажів про події на сході України, які були опубліковані в газеті «Halo Noviny».

Крім фотовиставки, «Товариство друзів ЛНР і ДНР» організувало і провело на території Чеської Республіки низку антиукраїнських мітингів і заходів.

У минулому році активісти організації з прапорами так званої «Новоросії» провели демонстрацію перед посольством України. Крім того, була проведена демонстрація перед міністерством внутрішніх справ Чеської Республіки з протестом проти створення в структурі МВС ЧР відділу із боротьби з проросійською пропагандою.

Візит в окупований Луганськ Яромира Вашека фактично співпав по часу з виступом у Парламентській асамблеї Ради Європи Президента Чеської Республіки Мілоша Земана, який заявив, що анексія Криму Росією є «завершеною справою», і запропонував владнати її шляхом виплат Україні.

МЗС України необхідно викликати посла Чеської Республіки для пояснення візиту громадянина ЧР Яромира Вашека в окупований Луганськ без узгодження з українською стороною. СБУ слід вжити всіх необхідних заходів, щоб унеможливити на майбутнє перебування вищезазначеного громадянина Чеської Республіки, заборонивши Яромиру Вашеку в’їзд на територію України.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU