hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Чехія, яку втрачає Україна

Результати виборів у Чехії стали приголомшуючими.

Соціал-демократи посіли шосте місце, а прем’єр-міністром стане колишній міністр фінансів та олігарх Андрій Бабіш, який привів до перемоги партію ANO (Об’єднання невдоволених громадян, чеською ano – «так»).

Переможці набрали майже 30% голосів, їм доведеться вести переговори про формування уряду з Об’єднаною громадянською партією, у якої більше 11%, та Партією піратів, за яку проголосували трохи більше 10% чеських виборців. Політична сила SPD, лідер якої Томіо Окамура не приховує симпатій до Росії у поєднанні з праворадикальними гаслами, також зуміла подолати 10-відсотковий бар’єр, пропонуючи «Чехію для чехів». Серед переможців виборів – Комуністична партія Чехії та Моравії, існування якої має нагадати українцям, що у багатьох країнах Європи носіїв цієї ідеології сприймають доволі приязно.

Чехія – єдина країна Вишеградської четвірки, з якою Україна не має спільних кордонів, проте це не заважає хорошим відносинам між Києвом та Прагою. Чеські урядовці нараховують біля 70 тисяч працівників з України на чеських підприємствах, а тамтешня влада до останнього часу ставилася до України дружньо. Дисонансом став хіба що нещодавній виступ президента Чехії Мілоша Земана на сесії ПАРЄ, де він закликав вважати питання Криму «закритим». Уряд Соботки відхрестився від заяв президента, проте далеко не факт, що уряд Бабіша не знайде спільної мови з нинішнім главою держави – вони давно симпатизують один одному. Нагадаю, що у січні 2018 року у Чехії пройдуть президентські вибори, і перемога Бабіша суттєво підсилює шанси Земана зберегти своє крісло.

Перемога популістів у Чехії – зриме свідчення того, що пошук простих рішень у Європі знаходить підтримку все частіше, і тамтешні виборці можуть реагувати на солодкі обіцянки на тлі декларацій про цінності Старого Світу. Нарікати на це нема сенсу, треба зосередитися на формуванні українських інтересів та шукати можливості їх донесення до інших держав. Публічна обіцянка Бабішем не створювати коаліцію з проросійськими силами, припускаю, скоро забудеться, і новий чеський прем’єр цілком може рушити на переговори до Москви.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU