hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Польські пани не розуміють

Тональність останніх заяв ставить під сумнів перспективи партнерства.

Початок листопада, переддень Дня незалежності Польщі, виявився несприятливим для польсько-українських відносин. Спочатку міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський звинуватив Україну у тому, що вона використовує Польщу, та порадив будувати ідентичність на Небесній сотні, а не УПА. Потім президент Анджей Дуда в інтерв’ю впливовому Radio Marija поставив вимогу прибрати з української влади осіб з націоналістичними та антипольськими поглядами. Український МЗС у особі Мар’яни Беци запевнив, що таких немає, власне, і не було.

Прагнення використати Україну в ролі офірного цапа не додає польській владі авторитету в Європі, а директивні поради стосовно побудови ідентичності не будуть сприйняті в Україні, яка продовжує боротися проти російської гібридної агресії. Логіка Варшави, де хочуть бачити Україну мовчазним постачальником трудових ресурсів, що вдячно цілує руку свого «адвоката», є очевидною, відтак неприйнятною. Історія польсько-українських взаємин є складною, у ній не бракує ані героїв, ані негідників, проте витанцьовувати виключно на історичних проблемах – означає ставити під загрозу перспективи взаємин.

Польські посадовці взяли на озброєння «угорський метод», звинувачуючи Україну так, щоб їх почули виборці всередині власної країни. У Польщі у 2018 році будуть місцеві вибори, на яких правляча партія «ПіС» намагатиметься посилити власні позиції. Днями очікується і ротація в уряді Беати Шидло, і Ващиковський навряд чи збереже міністерський портфель. Проте тональність заяв представників польської влади може зберегтися і надалі, і Україні варто вибудовувати аргументацію вже зараз. Прагнення нашої держави зміцнити власні позиції хоч у регіоні, хоч на континенті навіть стратегічні партнери не зустрічатимуть оплесками.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU