hronika.info
Владимир Цыбулько
Все статьи автора
Мнения

Виборчий кодекс співпадає з частиною інтересів регіональних еліт

Ідея кодексу – формування великих національних партій.

Перша реакція на проголосований виборчий кодекс, але тут є також стримуючі фактори — в такому випадку потрібно серед можливих запобіжників для уникнення загроз передбачити ще й мінімум регіонального представництва — партія повинна подолати виборчий бар’єр не менше як у третині всіх виборчих регіонів і брати повноцінну участь не менше як у двох третинах виборчих регіонів.

Якраз ідеєю нового кодексу має стати формування великих національних партій. Бо в останніх виборах до ОТГ засвітилося більше сорока партій. Якраз успіх БПП, Батьківщини, Аграрної партії, РПЛ мабуть і переконав депутатів у тому, що Виборчий кодекс зараз виконає найважливішу санітарну функцію по розчистці і структуруванню політичного поля.

Цей Виборчий кодекс, якраз після аналізу останніх виборів до ОТГ, починає співпадати з частиною інтересів і регіональних еліт — їм простіше тепер вмонтовуватися в великі партії. А декому, як наприклад аграріям за наявності якісної партійної інфраструктури стане значно легше грати на своїй позапарламентської, оскільки зараз навіть парламентська опозиція починає поділяти відповідальність із коаліцією за стан економіки і не тільки.

Друге читання повинне народити значно більший консенсус довкола Кодексу, оскільки саме в дискусіях політичні гравці виявлять для себе багато прийнятних моментів у ньому. Як це виявили Оппі, давши за кодекс 26 голосів…А вони ж безідеологічні, і все на що вони можуть понадіятися, так це лише на якісну партійну структуру.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU