hronika.info
Матвей Ганапольский
Все статьи автора
Мнения

Цей крок Росії спустити на гальмах неможливо

Чому впливова газета вчинила саме так.

The New York Times у Росії можна побачити тільки в готелях або читати в Інтернеті. Тому боятись, що російська влада заборонить її – не варто. З іншого боку, вважати, що газету підкупили або тиснули на неї – також не доводиться. У таких газетах, як New York Times або Washington Post — дуже сувора редакційна рада, й кожен крок і слово там зважуються десятки разів.

Тому в цій історії нема важливого коментаря, чому газета вирішила вчинити саме так.

Але поглянемо на неї з іншої позиції – чи не початок це такого повзучого визнання Криму як території Російської Федерації? Можна рішуче сказати, що ні. Згадаймо історію з країнами Балтії, які були анексовані Радянським Союзом, але ця анексія не визнавалась. При цьому кордони Радянського Союзу визнавалися, а Латвія, Литва і Естонія малювались на картах, як територія Союзу. Але ще раз наголошую – Захід політично ніколи не визнавав ці території територіями Радянського Союзу. Мабуть, на цьому прикладі можемо розглядати ситуацію з Кримом і газетою New York Times.

Якщо Крим російським позначають такі компанії, як Макдональдс і Адідас – це зрозуміло. В них комерційні інтереси, і якщо вони не будуть малювати Крим як територію Росії, то їх звідти виженуть. А у них там великий комерційний обіг. Думаю, що і надалі великі комерційні фірми будуть щось таке подібне робити. Але з політичного боку, з боку санкцій і сприйняття анексії Криму як порушення ґрунтовних міжнародних законів – нічого не зміниться. Ми знаємо, що Куба була під санкціями і залишається вже десь 50 років. Поправка Джексона-Вейніка діяла десь років 40.

Отже, нічого не вказує на те, що тут щось зміниться. І справа не в якомусь антирусизмі чи русофобії. Якщо дозволено комусь, то дозволено й іншим. Захід ввів санкції проти Російської Федерації тому що, як справедливо сказала прем’єр Британії, з часів Другої світової війни РФ безпідставно вирішила анексувати територію іншої держави. А на тлі неймовірного зросту сепаратизму у Європі – спустити на гальмах цей крок Росії абсолютно неможливо.

Отже, по-перше, ми і надалі будемо спостерігати, як комерційні фірми і деякі ЗМІ заявлятимуть і малюватимуть у себе на мапах, що Крим – це територія Росії або спірна територія. Але реагувати на це треба спокійно, на рівні МЗС, ні в якому разі емоційно. Закони, які приймаються один за другим проти російської агресії з боку Заходу і їх жорстка позиція втілена у санкціях, показує нам, як далекоглядно після введення першої хвилі санкцій сказав російський прем’єр Дмитро Медведєв, відкриваючи засідання уряду: «Нам треба готуватись до життя під санкціями», — і зробивши паузу, додав: «Які будуть, мабуть, назавжди».

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU