hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Про складну ситуацію в політиці Німеччини

Або «Ямайка» — Росія – 0:1.

Переговори між трьома політичними силами Німеччини про створення коаліції під умовною назвою «Ямайка» (за партійними кольорами ХДС/ХСС, Партії зелених та Партії вільних демократів) завершилися виходом з них вільних демократів. Це означає, що шанси на проведення ще одних парламентських виборів у провідній країні Європи суттєво виросли.

Для Ангели Меркель ситуація видається неприємною, тим більше – напередодні 12-ї річниці першого вступу на посаду бундесканцлерін. Вона по праву носить титул найпотужнішого європейського політика, проте на Батьківщині не зуміла нічого вдіяти з «класово близькими» вільними демократами Крістіана Лінднера. «Зелені» продовжують демонструвати готовність до коаліції з ХДС/ХСС, але Меркель встигла заявити, що нові вибори – краще, ніж формування уряду меншості.

Новий шанс здобути владу отримали соціал-демократи, яких очолює екс-голова Європарламенту Мартін Шульц. Той, вочевидь, не для того здійснював рокіровку з Зігмаром Габріелем, щоб бути статистом у політичному житті Німеччини. Соціал-демократи також оголосили про готовність до нових парламентських виборів, до того ж їм доведеться на початку грудня обрати нового голову партії або підтвердити вотум довіри Шульцу. Нагадаю, що представником СДПН є і президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який оголосить в разі необхідності про проведення ще однієї президентської кампанії. Але у даному випадку партійність не грає жодної ролі.

Політична невизначеність у Німеччині – ситуація для Європи несподівана, адже у Старому Світі всі давно звикли, що бундес-машина злагоджено працює у політиці, економіці, футболі. Поведінка німецьких політиків свідчить, що принципи для них важливіші за теплі місця у бундестазі, і навіть формат коаліції має на нинішньому етапі неабияке значення.

Проте продовження періоду певної невизначеності спричиняє тривогу в ЄС, адже від ситуації у провідній країні Союзу залежить чимало членів об’єднання. Позитивний імпульс отримали у Кремлі, де не приховують бажання бачити на місці Меркель більш договороспроможного, здатного «зрозуміти Путіна» політика. Це дозволяє передбачити ближчим часом низку подій, які матимуть загальноєвропейське звучання та рикошетом битимуть по позиціях бундесканцлерін.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU