hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Україна: золотий запас незалежності

Країна і сьогодні бореться за незалежність.

Україні раніше часто дорікали, що незалежність дісталася нашій країні «просто так». Проте віднедавна ці голоси стали набагато тихішими, адже на Донбасі з 2014 року загинули не менше 10 тисяч громадян України, а сама держава довела, що спроможна відстояти незалежність.

У перший день зими доцільно згадати, що 26 років тому 1 грудня 90,32% українців підтримали під час всеукраїнського референдуму Акт проголошення незалежності України, ухвалений Верховною Радою України 24 серпня 1991 року. Важливий факт: за це рішення проголосувала більшість у кожному з регіонів держави, включаючи Крим та Севастополь (кримчани на початку 1991 року висловилися за відновлення автономії півострова у складі УРСР). Того ж дня Президентом України у першому турі виборів було обрано Леоніда Кравчука.

В історії України далі був референдум 2000 року, результати якого викликали неоднозначні оцінки. Державною керує вже п’ятий президент, і доля кожного з його попередників не була простою (двоє завершили свої каденції достроково, а один пропрацював два терміни). Проте головне в іншому: Україна не лише стала каталізатором розпаду СРСР, але і підтвердила своє прагнення до незалежності максимально демократичним шляхом.

Багато нинішніх політиків у 1991 році були молодими людьми, а то і дітьми. Проте не хочеться вірити, що вони спроможні забути і про «ланцюг єдності», і про здійнятий над Хрещатиком синьо-жовтий прапор, і навіть про «котлету по-київськи» від Джорджа Буша-старшого у серпні 91-го. Україна і сьогодні бореться за свою незалежність, тому завжди має розраховувати на золотий запас, сформований 1 грудня 1991 року.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU