hronika.info
Дмитро Снєгирьов
Все статьи автора
Мнения

Секрет Полішинеля від «МДБ ЛНР»

Про вбивство Ципкалова.

Нещодавно в окупованому Луганську заявили про те, що колишній самопроголошений «голова ради міністрів ЛНР» Геннадій Ципкалов, якого свого часу звинуватили у спробі здійснення «державного перевороту», не покінчив життя самогубством, як повідомлялося раніше, а був закатований до смерті.

На офіційному сайті «МДБ ЛНР» було оприлюднене відео допиту «слідчих генпрокуратури ЛНР», на якому останні повідомляють про фальсифікацію ними справи про «державний переворот» у 2016 році.

«Первинні результати, ті, які не написано на папері, а просто передано на словах, були такі, що у Ципкалова зламані ребра з обох боків тіла і була асфіксія. Було на місці виявлено зашморг на шиї, странгуляційну борозну. А у висновках причиною смерті вказали тільки асфіксію»,– завив на допиті в «МДБ ЛНР» «слідчий генпрокуратури ЛНР» Олексій Олійник.

Нагадаю, 21 вересня 2016 року ватажок бойовиків «ЛНР» Ігор Плотницкий заявив про спробу захоплення влади у «республіці». 24 вересня начальник управління з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері «генеральної прокуратури ЛНР» Сергій Рахно повідомив на прес-конференції, що в ході слідства було затримано «радника глави ЛНР» Ципкалова, за участю якого планувалися слідчі дії, а саме: його допит у якості підозрюваного і очна ставка за участю затриманого Кисельова.

За словами Рахно, Ципкалов «наклав на себе руки через те, що усвідомив свою провину, а також зрозумів, що тепер його життя перебуває у смертельній небезпеці через інформацію, яку він надав слідству».

В ході прес-конференції було повідомлено, що затримані Ципкалов і Кисельов «утримувалися в одній з адміністративних будівель» органів влади «ЛНР». Більше, жодних подробиць про місце утримання загиблого не повідомлялося.

Цікавою виглядала реакція СБУ на повідомлення з Луганська про загибель Ципкалова. 27 вересня 2016 року в українських ЗМІ з’являється інформація з посиланням на джерело в антитерористичному центрі СБУ, яке в свою чергу посилається на інформацію, отриману від терористів «ЛНР» по радіоперехопленню.

Джерело в СБУ відзначило, що 22 вересня співробітники прокуратури і комендатури «ЛНР» затримали Ципкалова (позивний «Рудий») за підозрою в організації державного перевороту. А далі найбільш цікаве. Виявляється, що за інформацією джерела в СБУ, 24 вересня Плотницкий повідомив так званому «генпрокурору ЛHP» Зауру Ісмайлову, що у них надзвичайна подія — Ципкалов повісився.

За словами Плотницького, перед самогубством «Рудий» визнав свою провину і підписав отримані свідчення. Подробиці та обставини самогубства Ісмайлову повинен був повідомити так званий «керівник комендатури глави ЛНР» Євген Селіверстов (позивний Сільвер),- повідомило джерело в АТЦ СБУ.

Досить оригінально прореагувала на повідомлення про «самогубство» Ципкалова спікер Служби безпеки України Олена Гітлянська . «Прочитала в ЗМІ, що Ципкалов, «побоюючись фізичної розправи», вирішив повіситися !! Креативність авторів «передсмертної» записки Ципкалова викликає заслужену повагу. Респект», — написала Гітлянська.

«У зв\’язку з цим звертаюся до Корякіна і компанії: В Службі безпеки України успішно працює програма «Повертайся додому», якою вже скористалися понад сотню колишніх членів незаконних збройних формувань. Пройшовши суд, вони змогли живими повернутися до своїх рідних. І їм не треба вішатися, побоюючись фізичної розправи», — зазначила речник СБУ.

Жодної інформації чи подробиць щодо загибелі ватажка бойовиків.

Стримана реакція п. Гітлянської пояснюється тим, що за місяць до цих подій, а саме: 6 серпня 2016 року, радник глави спецслужби Юрій Тандіт в ефірі телеканалу «112 Україна», коментуючи інформацію про замах на так званого главу самопроголошеної «Луганської народної республіки» Ігоря Плотницького заявив, що за своїми закритими каналами він може підтвердити цю інформацію. « Дійсно, ми говоримо про те, що був замах на Ігоря Венедиктовича Плотницького», — сказав Тандіт. Він зазначив, що лідер бойовиків перебуває у важкому стані.

Утім, за інформацією аналітичного відділу ГІ «Права Справа», 6 серпня станом на 12 годину, підтверджувався лише факт посиленої охорони обласної лікарні, а не факт перебування на її території самого Плотницького. Так само не підтверджувався характер отриманих ним важких поранень.

18 липня 2016 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» повідомляв, що протистояння між Плотницьким і «міністром МДБ ЛНР» Пасічником досягло свого апогею. Повідомлялося, що «МДБ ЛНР» розглядало винятково силовий варіант вирішення проблеми, а саме:фізичну ліквідацію лідера Плотницького.

За інформацією місцевих джерел «Правої Справи», російськими кураторами було віддано наказ про посилення режиму охорони і збільшення кількості його охоронців. Після запровадження посиленого режиму охорони, Плотницький завжди пересувався з декількома автомобілями супроводу. Втім, на місці вибуху і під час вибуху їх не було. Відсутність машин супроводу на місці замаху свідчить про те, що замах фактично був імітований самим Плотницьким.

Звертає на себе увагу той факт, що ще 6 серпня 2016 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» повідомив, що замах на Плотницького буде використано російськими кураторами для подальшого усунення з політичної арени політичних і військових супротивників останнього.

Заради справедливості, треба зазначити ,що і у людини з найближчого оточення загиблого Ципкалова, до якого, власне, зверталася п. Гітлянська, з якістю інформації з Луганська теж не все гаразд.

26 вересня 2016 року, Олексій Карякін заявив, що ватажок бойовиків на псевдо «Комуніст», за свідченнями якого і був затриманий Ципкалов, помер від побоїв. «Прийшло підтвердження, Віталій Кисельов «Комуніст» помер. Ні, не помер, він загинув, як і Геннадій від рук ублюдка Коливана», — повідомлялося на сторінці екс-голови «народної ради ЛНР».

Утім ця інформація не підтвердилася. 26 вересня 2016 року на офіційному сайті «генпрокуратури ЛНР» з\’явилося відео за участю «загиблого» Кисельова.

Менше з тим. Питання щодо відсутності у теперішнього керівництва СБУ об’єктивної інформації з окупованого Луганська це питання, власне, самої Служби і якості оперативної роботи її регіонального — Луганського Управління СБУ.

Свого часу, в інтерв\’ю виданню «Lb.ua» екс-голова СБУ В. Наливайченко заявив, що у Служби безпеки України є «свої люди» в керівництві самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

«Хочу сказати, що не дивлячись ні на що, ситуацію в Донецьку і Луганську ми контролюємо. На місцях є люди, які нам допомагають, в тому числі — в безпосередньому керівництві «ДНР» і «ЛНР». Так що інформацією ми володіємо повною мірою», — заявив Наливайченко.

Не розкриваючи подробиці, даної діяльності, він додав, що «рівень розуміння ситуації (в регіоні) досить глибокий».

Про рівень розуміння ситуації в окупованому Луганську свідчить той факт, що вже через день після оприлюднення інформації про вбивство Ципкалова, 26 вересня 2016 року, аналітичний відділ ГІ «Права Справа», повідомив подробиці цього резонансного вбивства.

У повідомленні аналітичного відділу ГІ «Права Справа» йшлося про наступне: «Місцем ув’язнення Ципкалова та інших «заколотників» були підвали адміністративних будівель колишньої Луганської обласної держадміністрації.

Безпосередню участь у затриманні і допитах Ципкалова та одного з керівників так званої «Народної міліції ЛНР» Кисельова ( псевдо «Комуніст»), брали бойовики підпрозділу «Спарта» (ватажок -А. Павлов, псевдо «Моторола»). Під час допиту Ципкалова бойовиками «Спарта» останньому були нанесені травми, несумісні з життям.

З метою приховування інформації про справжні причини смерті Ципкалова «генеральною прокуратурою ЛНР» була озвучена версія про його самогубство. Участь бойовиків загону «Спарта» у ліквідації «заколоту» на території самопроголошеної «ЛНР»- ініціатива російських кураторів по лінії ФСБ РФ».

Місцеві джерела аналітичного відділу ГІ «Права Справа» повідомляли, що, разом з «офіційною» версією щодо причин смерті Ципкалова, так званими «правоохоронними органами ЛНР» здійснено контрольований виток інформації про причетність бойовиків батальйону «Спарта» до загибелі Ципкалова і справжіх причин його смерті.

Поширюючи цю інформацію «силовики» самопроголошеної «ЛНР», що діяли за вказівкою Плотницького, мали на меті перекласти відповідальність за ліквідацію колишніх «соратників по боротьбі» на плечі російських кураторів і підконтрольних їх стуктурам бойовиків «ДНР». Метою цієї контроперації співробітників «силового блоку» самопроголошеної «ЛНР» було бажання показати «зачистки» опозиції як результат втручання зовнішніх сил, а не як внутрішній конфлікт всередині самої «республіки».

Реакція на цю інформацію з боку росіян була миттєвою. Вже 27 вересня «Росбалт» з посиланням на начебто джерело в «МДБ ЛНР» повідомляє, що «сьогодні охороною глави ЛНР зайнявся особисто Арсен Павлов, відомий під позивним «Моторола». Його разом з бійцями «Спарти» відправив на підмогу колезі глава ДНР Олександр Захарченко. Мета приїзду «спартанців» — придушення заколоту. Інформоване джерело зазначає, що саме донецькі бійці затримували звинувачених в перевороті, також він підозрює їх в загибелі Ципкалова. «Може, перестаралися», — говорить джерело.

Не забарився з відповіддю і ватажок бойовиків «ДНР» Захарченко.

29 вересня коментуючи підсумки перебування батальйону «Спарта» на території «ЛНР» він заявив, що підрозділ («батальйон «Спарта»), який було відправлено до «ЛНР», займався охороною кордонів і перекриттям напрямків можливих ударів українських військовослужбовців. «Більше нічим «Спарта» не займалася. Завдання було виконано. Протягом двох днів вони перебували там. Після закінчення цього терміну батальйон «Спарта» відбув, оскільки луганчани зі своїми проблемами впоралися самостійно»- повідомив Захарченко.

Примітно, що заяву про підсумки перебування бойовиків «Спарта» на території «ЛНР» і їх повернення в місця постійної дислокації Захарченко зробив не 25 вересня, дати повернення батальйону «Спарта» на територію «ДНР», а лише 29 вересня, після оприлюднення інформації аналітичного відділу ГІ «Права Справа».

22 листопада 2017 року на офіційному сайті «МДБ ЛНР» нарешті була оприлюднена інформація щодо місця вбивства Ципкалова і подробиці цього злочину. «Тілесні ушкодження … заподіювалися в підвальному приміщенні Будинку Уряду»,- повідомив під час допиту в «МДБ ЛНР» «слідчий генпрокуратури ЛНР» Олексій Олійник.

Наразі покази «слідчих генеральної прокуратури ЛНР» виглядають як «секрет Полішинеля», спробою зведенням рахунків з боку нового старого керівництва «ЛНР» з Плотницьким.

Варто зазначити, що це не закінчення вистави. Зі свого боку аналітичний відділ ГІ «Права Справа» буде і надалі демонструвати глибокий рівень розуміння ситуації на окупованих територіях Донбасу.

Свого часу, згідно наказу № 535 за підписом Голови Служби безпеки України В.Наливайченка «за сприяння Службі безпеки України у вирішенні покладених на неї завдань, значний особистий внесок у систему загальнодержавних воєнних і спеціальних заходів, що здійснюється в особливий період, забезпеченні боротьби з диверсійно-розвідувальними силами, іншими озброєними формуваннями агресора та антидержавними незаконно утвореними озброєними формуваннями, відповідно до п. 13 частини першої статті 25 Закону України «Про Службу безпеки України», Снєгирьова Дмитра Васильовича, було нагороджено відомчою відзнакою «Вогнепальна зброя».

На жаль, змушений констатувати, що після відставки з посади голови СБУ В. Наливайченка рівень комунікації аналітичного відділу ГІ «Права Справа» зі спеціальними службами України припинився.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU