hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Харківська зустріч: час прощатися з ілюзіями

Щодо зустрічі двох президентів.

Президент Польщі Анджей Дуда побував у Харкові, де зустрівся зі своїм українським колегою Петром Порошенком. Ця зустріч має шанси змінити негативний тренд у польсько-українських відносинах, який спостерігається останнім часом.

Дуда прибув до Харкова попри достатньо гучні заяви міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського, який не рекомендував йому зустрічатися з Порошенком. Втім, нині Анджей Дуда не член партії «Право і справедливість», а президент країни, в якій не скасовано статус стратегічного партнерства з Украіною. На глибині та вагомості двосторонніх відносин наголосив і Петро Порошенко.

Польський президент прибув до Харкова за кілька годин після висловлення Сеймом вотуму довіри новому уряду Матеуша Моравецького, з яким у Варшаві пов’язують надії на економічне зростання та покращення відносин з ЄС. Щоправда, Ярослав Качинський анонсував урядові кадрові зміни вже у січні, адже зараз новий прем’єр очолює команду, що досталася йому від Беати Шидло. Українському президенту доводиться вирішувати проблеми іншого характеру, зокрема, політичної нейтралізації Міхеїла Саакашвілі та протидії російській агресії на Донбасі.

Тому тема безпеки була ключовою у перемовинах, адже Польща зацікавлена у посиленні миротворчій позиції та гостро сприймає власну відсутність у переговорах про врегулювання. Петро Порошенко наголосив, що її спостерігачі у СММ ОБСЄ чудово виконують свою роботу. Анджей Дуда висловився за «справжніх миротворців» на Донбасі. Варто пригадати, що наступного року Польща стане непостійним членом Ради Безпеки ООН та в разі появи резолюції про «блакитні шоломи» на Сході України зможе висловити свою позицію.

У Харкові оголошено, що польсько-українську комісію зі співпраці з історичних питань будуть очолювати віце-прем’єри (останній приїзд до Києва віце-прем’єра Пьотра Глинського у жовтні навряд чи можна назвати вдалим). Підвищення рівня комісії – це, очевидно, єдиний спосіб змінити клімат взаємин Варшави та Києва у питаннях історичної пам’яті. Партія «Право і справедливість», яка формує внутрішню політику Польщі, приділяє цьому питанню велике значення, а тамтешній Інститут національної пам’яті є набагато потужнішим та впливовішим за свій український аналог.

Анджей Дуда наголосив на необхідності відновлення ексгумацій задля отримання аргументів для встановлення пам’ятників. Хочеться вірити, що цей підхід спрацює не лише в Україні, але і в Польщі, де демонтаж пам’ятника воякам УПА у Грушовичах навесні цього року з подальшим використанням його частин для зміцнення місцевих доріг, спричинив новий виток конфлікту.

Петро Порошенко анонсував скорочення “чорних списків”, про що представники обох президентів домовилися ще у листопаді в Кракові. До речі, українська частина стоп-листа на в’їзд для громадян Польщі є більшою за польський аналог для українців.

Інцидент з польським автобусом біля Львова наприкінці минулого тижня негативно вплинув на інформаційний фон візиту польського президента до Харкова, однак, з іншого боку, дав його українському колезі можливість наголосити, що від польсько-українських конфліктів виграє насамперед Росія. Тим часом українські заробітчани у Польщі роблять суттєвий внесок у економічне зростання, закривши дефіцит робочих рук.

Проте можливості для співпраці є і на міждержавному рівні, скажімо, спільний митний контроль прискорить проходження вантажів, а будівництво трубопровода-інтерконектора дозволить Україні отримувати скраплений газ з польського LNG-терміналу у Свіноуйсьці та посилити диверсифікацію поставок вуглеводнів

Україні не варто сподіватися на кардинальну зміну східного вектору польської політики, натомість необхідно наповнювати співпрацю з Польщею конкретними проявами та спільними проектами. Пропозиції поставити відносини на паузу до кращих часів – далеко не краща ідея. Напруження останніх місяців у відносинах Києва та Варшави має позитивний момент: обидві сторони попрощалися з ілюзіями про «адвокатську» позицію Польщі. У прагматичному та конкурентному оточуючому світі куди більш перспективним є партнерство на основі пошуку спільної вигоди та шляхів розвитку.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU