hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Польща: ротація з перспективою для України

Свої портфелі втратила низка міністрів.

Як видається, зміни в уряді мають під собою кілька рушійних сил. По-перше, це прагнення «Права і справедливості» вийти на цьогорічні місцеві вибори з досягненнями, які можна використовувати у виборчій кампанії. По-друге – бажання Варшави налагодити діалог з Європейським Союзом, відносини з яким останнім часом не надто позитивні. Проте поляки входять до числа громадян країн, які найбільше задоволені перебуванням у складі Європейського Союзу.

Прем’єр Матеуш Моравецький матиме можливість реалізовувати свою економічну політику за допомогою оновленого уряду, і його стимулюватиме необхідність підтримувати високі темпи економічного зростання. В України тим часом звернути увагу на відставку Вітольда Ващиковського, якого замінив мало відомий не лише в Києві, але і в ЄС Яцек Чапутович. Той вже провів телефонні переговори з Павлом Клімкіним, домовившись про проведення ближчим часом зустрічі очільників МЗС.

Втратив посаду і міністр оборони Польщі Антоній Мацаревич, який багатьма сприймався неоднозначно. Проте цей політик був послідовним у підтримці України. Натомість військове відомство очолив колишній міністр внутрішніх справ і адміністрації Маріуш Блащак, функціонер «ПіС», який проводитиме партійну лінію. Цікаво, як відіб’ється це призначення на польсько-українських відносинах у військовій сфері?

Якщо говорити в цілому, то Україні не варто мати ілюзій стосовно того, ніби в уряді сусідньої держави з’являться проукраїнські міністри. Натомість варто і надалі вчитися відстоювати власні інтереси, при цьому зберігаючи атмосферу стратегічного партнерства.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU