hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Щодо закриття до весни КНУ імені Шевченка

Провідний університет не має ефективної медійної стратегії.

Насправді масштаб #зради дещо перебільшено: у Київському національному університеті рішення про зміну навчального графіку було ухвалено ще навесні 2017 року, відповідним чином змінювався і графік занять. Щоправда, належної інформаційної кампанії про причини цього кроку зроблено не було, тому перетворення (навіть тимчасове) провідного університету на центр дистанційної освіти викликало розголос. До того ж шевченківці – далеко не єдині, хто вчинив у такий спосіб, з ними солідаризувалися університети у низці обласних центрів. Проте достатньо великих університетів, які продовжують працювати у звичному режимі. Зрештою, це питання належить до сфери повноважень навчальних закладів.

У питанні оплати комунальних послуг КНУ та іншими університетами є один нюанс: ці кошти має виділяти державним навчальним закладам Міністерство освіти та науки. Фінансів бракує не лише КНУ, і цей факт є також відомим. Очевидно, є цілий комплекс проблем, у якому лежить і вирівнювання ціни газу для споживачів, і наслідки блокади сполучення з ОРДЛО, і побудовані ще в радянські часи за кубинським проектом корпуси природничих факультетів КНУ.

Дещо дивує інше: хоча в Київському національному університеті є Центр комунікацій, зробити інформаційне щеплення від проблеми зі зміною навчального графіку там не зуміли. Цей факт виглядає дивним в контексті доволі тривалої інформаційної кампанії, що триває проти ректора КНУ імені Шевченка Леоніда Губерського, спалахи якої регулярно спостерігаються в ефірах популярних телеканалів і на сторінках інтернет-видань. Критики Губерського отримали новий імпульс для активності, і це очевидно.

Можна тепер пригадати і той факт, що українські університети нечасто фігурують у рейтингах провідних навчальних закладів Європи, а відтік абітурієнтів до польських навчальних закладів поступово зростає. Припускаю, що після сюжетів та публікацій про «закриття Шеви» ця тенденція стане ще більш помітною.

Варто зрозуміти, що у сучасному інформаційному просторі немає дрібниць, а постійний попит на #зради в українському суспільстві потребує чіткості реагування навіть від керівництва університету, який претендує на статус одного з символів країни. Тому і шевченківцям, і вищій освіті в цілому потрібна зрозуміла інформаційна стратегія формування іміджу з прив’язкою не лише до святкових дат.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU