hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Віраж Мартіна Шульца

Вже навесні в Німеччині може запрацювати новий уряд.

У Німеччині оголошено про створення (фактично – продовження співпраці) коаліції ХДС/ХСС та СДПН. Якщо це рішення підтримають рядові соціал-демократи на з’їзді, то вже навесні запрацює новий уряд.

Його очолюватиме Ангела Меркель, соціал-демократи отримають у ньому гідне представництво. Зокрема, міністром закордонних справ Німеччини стане нинішній лідер СДПН Мартін Шульц – і це буде цікавий віраж у його політичній кар’єрі.

Шульц – професійний політик, який від власника книжкового магазину через понад 10-річчя роботи бургомістром міста Вюрзелен опинився у еліті німецьких соціал-демократів, довго працював у Європейському Парламенті, протягом 2012 – 2017 років навіть очолював його. Минулого року пішов з посади заради участі у виборах канцлера Німеччини, які програв Ангелі Меркель, проте був змушений піти на перемовини про утворення великої коаліції. Шульцу не заважають ані минулі проблеми з алкоголем, який він вже понад 30 років не вживає, ані відсутність вищої освіти.

Його перебування на посаді шефа німецького зовнішньополітичного відомства може бути позначеним суттєвими змінами у риториці, адже і Франк-Вальтер Штайнмаєр (нинішній президент ФРН), і Зігмар Габріель, який очолює німецьке МЗС зараз, відомі своїми публічними політичними реверансами у бік Кремля. Ще один відомий німецький есдек — Герхард Шрьодер – взагалі керує компанією «Північний потік» у Росії. Однак спостерігачі не очікують від Шульца зміни зовнішньополітичної риторики, яка солідаризуватиметься з позицією Ангели Меркель. Зустріч міністрів закордонних справ Нормандської четвірки у Мюнхені, у свою чергу, стане лебединою піснею Зігмара Габріеля на чолі МЗС ФРН.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU