hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Про Мюнхенську конференцію без піни

Навряд чи безпекова конференція є виїзною філією «світового уряду».

Участь Петра Порошенка привернула чимало уваги, як і його промова у залі, який не був переповненим. Нагадаю, що зранку 16 лютого президент України побував у Вільнюсі, привітавши Литву зі 100-річчям відновлення державності, і у столиці Баварії виступав вже ввечері. У заходах подібного формату мають значення виголошені тези, а вони відповідали українським інтересам, хоча і відрізнялися від загального настрою учасників конференції. Події на Донбасі зараз не у топі світових інформаційних агенцій, і привертати до них увагу треба знову і знову, за допомогою креативних ходів.

Відсутність зустрічі міністрів закордонних справ Нормандської четвірки, які мали обговорити ситуацію на Донбасі, була спричинена насамперед боротьбою Зігмара Габріеля за посаду міністра закордонних справ Німеччини. Той вже встиг відсунути від посади Мартіна Шульца та має наміри не здаватися у цій боротьбі. До того ж очікувати від зустрічі у форматі «Норманді» прориву складно, і це розуміють в усіх столицях країн-учасниць формату.

Проте тема введення миротворців на Донбас важлива, і не варто скидати з шальок терезів переговори Порошенка з генсеком ООН Антоніу Гуттерішем та іншими учасниками Мюнхенської конференції. Показовою виглядає не лише готовність Швеції та Фінляндії делегувати своїх військових до складу «блакитних шоломів», але і активізація у миротворчому контексті Олександра Лукашенка – послідовного партнера Кремля. Павло Клімкін нагадав, що на розгортання миротворчої місії після політичного рішення про її створення знадобиться 6-10 місяців.

Критиків Порошенка, який продемонстрував слухачам свого виступу прапор ЄС, привезений з Авдіївки, несподівано «потішив» прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, який теж продемонстрував у Мюнхені доказ втручання Ірану у конфлікт на Близькому Сході у вигляді шматка іранського дрона. Схоже, візуалізація виступів на безпековій конференції стала трендом, і Україна тут не пасе задніх.

Юлія Тимошенко була заскочена в кулуарах конференції за спілкуванням з російським послом у Німеччині Сергієм Нечаєвим, причому міміка та жести не дозволяють говорити про конфлікт між ними. Як прес-служба «Батьківщини» не старалася погасити скандал, але сама прес-секретар російського МЗС Марія «Дезінформація» Захарова взялася топити лідерку «сердечників». Вельми показово, як для історії взаємин Тимошенко та Путіна та виборчої кампанії в Україні, що стартувала.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU