hronika.info
Дмитро Снєгирьов
Все статьи автора
Мнения

У Мюнхені Україна отримала чіткий сигнал

Європа втомилася від корупції в Україні.

На 54-й Мюнхенській конференції з безпеки, яка відбулася 16-18 лютого, Україна повинна була бути однією з головних тем. Утім напівпорожній зал під час виступу Порошенка на Мюнхенській безпековій конференції наочно засвідчив інші настрої, а саме: Європа втомилася від корумпованого політичного проводу України, тому що за чотири роки нічого нового не почула.

Західні політики, проігнорувавши виступ Порошенка, дали зрозуміти: як це так, США і ЄС продовжують і посилюють санкції, а між Україною і Росією – країною-окупантом – збільшується товарообіг.

Україні дали чіткий сигнал, що ми можемо втратити підтримку Заходу через відсутність прогресу в реформах і боротьбою з корупцією, де стан взагалі жахливий. Де реальні кроки щодо реформування ЗСУ, фінансового сектору? Європа втомилася. Максимум, на що ми можемо розраховувати – імплементацію домовленостей про місію ООН за російським сценарієм.

Топ-темою для України у Мюнхені мало стати питання введення миротворчої місії ООН на окуповані території Донбасу. Напередодні була анонсована доповідь екс-генсека НАТО Расмуссена на цю тему.

Утім, далі доповіді питання з місця не зрушило. На двосторонній зустрічі міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з главою МЗС Росії Лавровим точок дотику так і не було знайдено. По миротворцях за Кремлем останнє слово, оскільки це питання голосується в Радбезі ООН, де Росія має право вето.

Росія в питанні місії ООН тисне на виконання Україною політичної частини мінських угод. Це камінь спотикання. Хоча США вже погодилися на поетапне введення миротворців, але навіть у Вашингтоні говорять, що миротворці за російським сценарієм зацементують «кордон» між Україною і псевдореспубліками.

Варто зауважити, що на Мюнхенській конференції фактично росіянами була зірвана зустріч у Нормандському форматі глав зовнішньополітичних відомств: України, Німеччини, Франції і Росії. Міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель ніби був змушений через партійні справи поїхати з конференції.

Крім того, Габріель знову заявив про потребу пом’якшити антиросійські санкції і продовження співпраці з РФ. Він заявив, що Берлін робитиме певні кроки для покращення стосунків із Росією. Габріель вважає, що для реалізації Мінських угод потрібно висунути Росії пропозицію про послаблення санкцій.

Хотів би звернути увагу на той факт, що вже після конференції представник ради федерації Росії Пушков заявив, що введення миротворців Україна повинна узгодити з «Д/ЛНР». У Москві подивилися на реакцію Європи, яка не готова до активних дій по Україні, внесли суперечності по лінії США-ЄС і знову перевели стрілки – зовнішню російську агресію у ніби внутрішній конфлікт.

Введення місії залежить і від України. Порошенко, їдучи в Мюнхен, повинен був підписати закон про реінтеграцію, щоб показати: Росія – країна-агресор. А як тоді можна ухвалювати рішення про миротворців? Ми втрачаємо залишки суб’єктності. Чекаємо, що скаже вашингтонський обком. Україні в Мюнхені забили гол, тому якихось змін на Донбасі не буде.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU